Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s dataskyddsorgan vill förbjuda ansiktsigenkänning med hjälp av artificiell intelligens på allmänna platser

Från 2021
AI-system som känner igen en mans ansikte.
Bildtext Enligt EU:s organ för dataskydd är användningen av artificiell intelligens för igenkänning av människor på allmänna platser ett hot mot grundläggande rättigheter och friheter.
Bild: Andrey Popov

EU:s organ för dataskydd vill förbjuda användning av artificiell intelligens (AI) för att identifiera människor på allmänna platser.

I ett utlåtande till EU-kommissionen säger EU:s dataskyddsstyrelse (EDPB) och datatillsynsman (EDPS) att teknologin innebär "en extremt hög risk" för den personliga integriteten.

- Applikationer för till exempel ansiktsigenkänning inskränker grundläggande rättigheter och friheter i en sådan utsträckning att de kan ifrågasätta kärnan i dessa rättigheter och friheter.

Ansiktsigenkänning.
Bildtext Förutom igenkänning av ansikten handlar det också om igenkänning av till exempel människors sätt att röra sig, fingeravtryck, dna och röst.
Bild: Mostphotos

Dataskyddsorganens uttalande kommer efter att EU-kommissionen i april lade fram ett lagförslag om artificiell intelligens - som inte innehåller ett direkt förbud mot allmän identifiering.

I kommissionens förslag ingår särskilda undantag för att tillåta användning av ansiktsigenkänning om man leta efter ett saknat barn, försöker avvärja ett terrorhot, eller spåra personer som misstänks för allvarliga brott.

EU-kommissionen svarade i ett uttalande att man noterat EDPB:s och EDPS:s åsikt men stod bakom sitt förslag som den anser att ger "tillräckligt skydd" och begränsar användningen av AI-teknologi till "det strikta minimum som krävs".

EU hoppas komma i kapp Asien och Nordamerika

Syftet med EU:s förslag på regelverk för artificiell intelligens är att göra Europa till ”ett globalt centrum för tillförlitlig artificiell intelligens”.  

EU-kommissionen hoppas att det här första lagpaketet ska hjälpa Europa att komma ikapp USA och Kina inom en sektor som inkluderar alltifrån självkörande bilar och brottsbekämpning, till diagnostiseringar inom sjukvården.

Kommissionens förslag är för närvarande under behandling i Europaparlamentet och unionens 27 medlemsländer.

Resultatet kan sätta en global standard för hur artificiell intelligens regleras.

Källor: AFP, Bloomberg

Diskussion om artikeln