Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Klimatpanel tror att Finlands väg till klimatneutralitet går genom vindkraft – och fyra andra nyheter att ha koll på den här morgonen

Från 2021
Uppdaterad 22.06.2021 08:08.
Ökad vindkraft ökar behovet av reglerkraft som vattenkraft.
Bildtext Klimatpanelen ser det som mest sannolikt att den finländska vindkraften produceras ute till havs.
Bild: Robert Jansson

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här tisdagen.

Finlands klimatpanel: Vindkraften kommer starkt och är förmånligare än kärnkraft

När samhället elektrifieras i högre grad ger det oss en möjlighet att minska utsläppen av växthusgaser med 95 procent fram till 2050, bedömer Finlands klimatpanel.

Den el Finland ska använda som energi inom några årtionden ska vara ren och inte skapa nya utsläpp. I ett solfattigt land som Finland är det vinden som blåser kraft.

– Om vi utgår från ett marknadsnära scenario där vi försöker få en kostnadseffektivitet på investeringarna ser det ut som att vindkraften stiger kraftigt i Finland, säger Peter Lund som är professor i teknisk fysik vid Aalto-universitetet och viceordförande i Finlands klimatpanel.

Vindmöllor på rad ute till havs.
Bildtext – Vindkraftens andel av all el kunde vara klart över 50 procent år 2050. Nu står den för ungefär 10 procent, bedömer Lund.
Bild: /All Over Press

Kommunalvalet tog steget till sociala medier i storstäderna, men inte på landsbygden

Årets kommunalval skulle bli alla tiders sociala medier-val, då coronapandemin gjorde så att kandidater och partier inte hade samma möjligheter att föra kampanj på torg och bensinmackar. 

För röstmagneten Minja Koskela (VF) var sociala medier receptet till framgång i kommunalvalet. Men i många kommuner lyste de digitala valkampanjerna ändå med sin frånvaro.

Minja Koskela Musiikkitalossa.
Bildtext Vänsterförbundets stjärnskott i Helsingfors Minja Koskela fick 5 600 röster och blev en av valets röstmagneter. Hon förde hård kampanj på sociala medier.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Kim Strandberg, akademiforskare vid Åbo Akademi, säger att sociala medier kan ha betydelse särskilt i stora städer, men på landsbygden ser de inte ut att ha spelat så stor roll åtminstone i årets val.

– I städer finns det fler yngre människor, universitet och så vidare, sådana miljöer är bättre fiskevatten för en kandidat att använda sociala medier i, säger Strandberg.

Ödesdagar stundar för Joe Bidens ambition att modernisera USA:s infrastruktur

Det börjar dra ihop sig för ett av president Joe Bidens främsta målsättningar som president: ett massivt stimulanspaket för att modernisera USA:s infrastruktur till ett värde av 2,3 biljoner dollar.

Trots en stark misstro mellan partierna erkänner både republikaner och demokrater behovet av satsningar i landets infrastruktur. Men meningsskiljaktigheterna är stora.

Biden står nu inför ett val mellan en otillfredsställande kompromiss med republikanerna eller en chansning för att uppnå ett betydligt större infrastrukturpaket som han siktat på från första början – men samtidigt löpa risken att hela paketet kollapsar.

President Joe Biden sätter på sig solglasögon efter att han stigit ur en stor svart bild.
Bildtext Moderniseringen av USA:s infrastruktur behövs enligt Joe Biden för att USA ska klara sig i den globala konkurrensen, särskilt i förhållande till Kina.

EU:s dataskyddsorgan vill förbjuda AI-identifiering på allmänna platser

EU:s organ för dataskydd vill förbjuda användning av artificiell intelligens (AI) för att identifiera människor på allmänna platser.

Enligt EU:s dataskyddsstyrelse och datatillsynsman innebär teknologin en extremt hög risk för den personliga integriteten och inskränker grundläggande rättigheter och friheter.

Dataskyddsorganens uppmaning riktar sig till EU-kommissionen, som i april lade fram ett lagförslag om artificiell intelligens som inte innehåller ett direkt förbud mot allmän identifiering.

Thriller när Finlands EM-resa gick mot slutet

I sjuttio minuter var Finlands fotbollsherrar på väg mot Amsterdam och EM-åttondel. Sedan kom smällen. Ett självmål och en belgisk målkung såg till att Finland knappast spelar vidare efter gruppspelet.

Belgien vann matchen med 2–0.

Jeremy Doku och Tim Sparv jagar boll.
Bildtext – Jag var fullständigt slut, medgav Tim Sparv efter kampen mot Belgien.
Bild: Anatoly Maltsev / EPA-EFE / All Over Press

– Vi kämpade, vi slet, vi gav vårt allt men det räckte inte mot det här Belgien. Det här var ett lag som mycket väl kan spela EM-final, konstaterade lagkaptenen Tim Sparv efter matchen.

Yle Sportens betygsjury ger två spelare höga siffror medan stjärnan får underkänt efter förlusten mot Belgien.

Dagens väder:

Högsommarvärmen håller i sig i landets södra och mellersta delar, med temperaturer på 27 till 33 grader, i Österbotten 21 till 26 grader. På eftermiddagen och kvällen förekommer regn- och åskskurar som är lokalt häftiga. På en del håll kan det hagla.

Mest måttlig och lokalt byig vind omkring syd.

Diskussion om artikeln