Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Belgiska förbundskaptenens oväntade hyllning i natt – prisade Finlands anfall: "Vi vann på grund av vårt försvarsspel"

Uppdaterad 22.06.2021 09:45.
Roberto Martinez skrattar i intervju.
Bildtext Roberto Martinez hyllade det finländska motståndet.

Väldigt övertygande. Det är den belgiska förbundskaptenen Roberto Martinez intryck av gårdagens finländska motstånd. "Finland är på väg mot större saker", menade tränaren.

Finland såg redan ut att ha ena handen klamrad i åttondelsbiljetten. Världsettan Belgien hade en tuff finländsk försvarsmur framför sig och i målet storspelade Lukas Hradecky.

Till och med VAR tycktes försvara den finländska nollan.

Men ett snöpligt självmål av Hradecky, samt individuell briljans av stjärnstrikern Romelu Lukaku, krossade den blåvita drömmen om direktavancemang under den sista kvarten.

Finland kämpade tappert men fick ge sig mot Belgien med 0–2
Finland kämpade tappert men fick ge sig mot Belgien med 0–2 - Spela upp på Arenan

Motståndarlotsen Roberto Martinez gav Finland ett fint betyg efteråt.

– Med tanke på att de spelade sin första turnering så var de ett väldigt övertygande lag. Det här visar att de är på väg mot större saker, sa förbundskaptenen till Yle.

Om Finland ännu är på väg mot något i detta mästerskap är oklart. Finländarna får följa de sista gruppspelsmatcherna med spänning.

Spanjoren passade på att skicka beröm till en lite oväntad finländsk lagdel. Det finländska anfallet har inte fått till många skott på mål under turneringen, men Martinez menade att det belgiska försvaret tvingades vara på alerten.

– Finland var en väldigt övertygande motståndare. Trots att de endast hade gjort ett mål på 180 minuter så var de redo att såra motståndaren i varje anfall.

Markku Kanerva skakar hand med Roberto Martinez.
Bildtext Markku Kanervas Finland imponerade på Roberto Martinez.

– Vi var tvungna att prestera på topp i försvarsriktning för att kunna minimera deras anfallschanser. Sättet som vi försvarade på var det som säkrade vår seger i dag, tyckte Martinez.

Belgiens storstjärna Kevin De Bruyne var lättad över att man till slut hittat nätet i matchen.

– Vi visste att Finland skulle spela vädligt kompakt och att det skulle vara svårt att bryta sig igenom. Men efter att vi gjort mål visste vi att de var tvungna att lyfta upp och det blev mer öppet. Vår andra halvlek var betydligt bättre, kommenterade Man City-mittfältaren på Uefas sajt.

Belgien vann gruppen med felfritt facit. Det sena öppningsmålet mot Finland tog en tyngd från spelarnas axlar, enligt tränaren.

– Vi var inte så tålmodiga i dag, men vi satsade ändå på bollinnehavet. Jag tycker inte att vi njöt av fotbollen vi spelade i första halvlek. Det gick i promenadtakt, sa Martinez.

Slutställning, grupp B
LagMålskillnadPoäng
1. Belgien69
2. Danmark13
3. Finland-23
4. Ryssland-53

Diskussion om artikeln