Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Regerande mästarna nära ny final – Tampa Bay krossade Islanders med 8–0: "Det är segern som räknas"

Från 2021
Uppdaterad 22.06.2021 09:29.
Tampa Bay-spelare firar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tampa Bay är en seger ifrån att upprepa fjolårets finalplats. Den femte semifinalen mot New York Islanders blev en sällan skådad urladdning.

I den förra matchen fick Tampa Bay se NY Islanders utjämna semifinalserien till 2–2.

Men Lightning har inte som vana att förlora två raka slutspelsmatcher. Det har laget inte gjort sedan den första slutspelsrundan 2019 – och det var aldrig aktuellt i den femte semifinalen.

Hemmalaget gasade i väg till en 3–0-ledning redan då drygt 15 minuter var spelat genom mål av Steven Stamkos, Yanni Gourde och Alex Killorn. Då tackade Islanders-målvakten Semjon Varlamov för sig.

Killorn och Stamkos blev tvåmålsskyttar i den andra perioden, där också Ondrej Palat hittade rätt. I den sista perioden fortsatte förnedringen av gästerna med hjälp av mål från Brayden Points och Luke Schenns klubbor.

"Vasilevskij tar förluster personligt"

Orsaken till urladdningen som osar revanschlust finns, åtminstone delvis, i Lightnings mål, menar Steven Stamkos. Andrej Vasilevskij höll sin tredje nolla i årets slutspel

– Visst handlar det här om en slags respons och attityd, och det startar från målvakten. "Vasy" har en otrolig förmåga att studsa tillbaka, oavsett om han spelar bra eller inte. I de flesta matcherna är han i toppslag, men om vi förlorar tar han det personligt, tyckte kaptenen enligt NHL.com.

Steven Stamkos firar mål.
Bildtext Steven Stamkos.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tampa är det femte NHL-laget som vunnit en semi- eller konferensfinalmatch med minst åtta måls marginal. Men segersiffrornas storlek har ingen skillnad i slutändan, betonade båda tränarna.

– Oavsett vad du vinner med så är det segern som räknas, inte siffrorna, sa Lightnings Jon Cooper.

– I slutändan kunde vi ha förlorat med 0–1 i den andra eller tredje förlängningsperioden, och det skulle ha känts som samma resultat, konstaterade kollegan Barry Trotz.

Leo Komarov spelade drygt tolv minuter i matchen. Matchserien fortsätter natten till torsdag finsk tid.

Resultat

Tampa Bay–NY Islanders 8–0

NYI: Leo Komarov 0+0, -2, 12.28

Diskussion om artikeln