Fyra av fem finländare sparar eller investerar: "Det verkar ha blivit mer acceptabelt att tala om pengar bland unga"
Nästan 80 procent av finländarna sparar eller investerar sina pengar, visar en undersökning som Nordea låtit göra. Spar- och placeringsivern är större bland män än kvinnor.
Under de senaste åren har finländarna börjat spara och investera mer aktivt, enligt Nordea. Investeringssumman var i genomsnitt nästan 4 000 euro per år, vilket är nästan dubbelt så mycket som år 2018.
– Av dem som tagit bostadslån under de senaste fem åren sparar eller investerar nio av tio också på andra håll, vid sidan av avkortningen av lånet. Det är bra att bygga upp sin förmögenhet på ett mångsidigt sätt, säger Juho Kostiainen, ekonomisk expert på Nordea.
Unga vuxna sparar ivrigt
Det är särskilt unga vuxna som är intresserade av sparande och investerande. 88 procent av finländarna i åldern 25–30 år uppger att de sparar och gör olika investeringar.
Enligt undersökningen är kontosparande fortfarande det vanligaste sättet att spara på, men samtidigt sparar över hälften av finländarna också i fonder. Olika indexfonder är populära sparmål bland unga vuxna, medan den äldre befolkningen litar på mer aktivt skötta fonder.
– Det verkar som att det blivit mer acceptabelt att tala om ekonomisk kunskap och pengar bland unga, tack vare sociala medier och den allmänna diskussionen. Dessutom är unga vana vid att använda olika digitala plattformar som till exempel nätbanken, och det är väldigt lätt att investera med hjälp av den, säger Tanja Eronen, ansvarig chef vid Nordeas placeringstjänster.
Kvinnor försiktigare än män, unga eftersträvar ekonomiskt oberoende
Låga risker är det viktigaste kriteriet vid investeringar och den största oron är att förlora sina pengar.
Kvinnor, pensionärer och finländare över 65 år är de mest försiktiga investerarna. Män som investerar är i sin tur oftast intresserade av hög avkastning.
Nästan hälften av finländarna sparar för att ha en buffert att ta till om livssituationen så kräver. Bland unga är dessutom ekonomiskt oberoende en stor motivationsfaktor. Nästan 40 procent av finländare i åldern 18–24 eftersträvar oberoende.
I undersökningen deltog drygt 1 000 finländare i åldern 18–79 år.