Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Purra överväger ännu kandidatur i sannfinländskt ordförandeval

Från 2021
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra vieraili Ylen Ykkösaamussa 8. toukokuuta.
Bildtext Sannfinländarnas första viceordförande Riikka Purra säger i det här skedet varken ja eller nej till en kandidatur.
Bild: Silja Viitala / Yle

Sannfinländarnas första viceordförande Riikka Purra har inte ännu fattat beslut om hon ställer upp i ordförandevalet.

Partiordförande Jussi Halla-aho meddelade på måndagen att han inte ställer sig till förfogande för omval på partikongressen i augusti. Purra anses allmänt vara stark kandidat för ordförandeposten.

Purra skriver på Twitter att hon är besviken på Halla-ahos beslut, men att hon förstår och respekterar det. Hon tackar för alla som kontaktat henne och frågat om hon ställer upp som ordförandekandidat, men säger att hon i det här skedet inte kan svara på frågan.

Purra har beskrivits som Halla-ahos högra hand. Hon är riksdagsledamot sedan år 2019 och fick i årets kommunalval näst flest röster i sin hemkommun Kyrkslätt, efter SFP:s Anders Adlercreutz.

Europaparlamentarikern Laura Huhtasaari meddelade redan på måndagen att hon inte ställer sig till förfogande i ordförandevalet. Partiets tredje viceordförande Juho Eerola sa i sin tur att han eventuellt är intresserad av att leda partiet.

Andra namn som lyfts fram är bland annat riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio och andra viceordförande Arja Juvonen. De har än så länge inte meddelat om de ställer upp.

Diskussion om artikeln