Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Glädjebud för midsommarfirarna: Restaurangerna får återgå till normala öppettider i stora delar av landet

Från 2021
Uppdaterad 22.06.2021 17:30.
Kaserntorgets uteservering 14.6.2021.
Bildtext Kunder på Kaserntorgets uteservering i Helsingfors den 14 juni.
Bild: Silja Viitala / Yle

Restaurangerna får återgå till normala öppettider i största delen av landet. Regeringens ministergrupp för social- och hälsovård föreslår att en stor del av restriktionerna hävs.

Lättnaderna gäller såväl öppettider, det maximala antalet kunder som får befinna sig i en restaurang och kraven på sittplats för kunderna.

Begränsningarna som gäller antalet kunder och serverings- och öppettiderna slopas på basnivån. I praktiken gäller i dessa områden allmänna hygienkrav. Kunderna ska upprätthålla tillräckliga avstånd och ha en egen sittplats inomhus. 

Restaurangernas öppettider och serveringstider utvidgas i områden som befinner sig i accelerationsfasen.

Alkohol får serveras från klockan 07 till midnatt och restaurangerna får hålla öppet mellan klockan 05 och 01. Kunderna behöver inte ha bords- och sittplats utomhus.

De allmänna skyldigheterna och begränsningarna på basnivån gäller också i områden som befinner sig i accelerationsfasen, vilket för tillfället betyder Nyland.

Beslut fattas formellt vid statsrådets möte på onsdag och lättnaderna träder i kraft på torsdag, dagen före midsommarafton.

Dessa restriktioner gäller tills det nya beslutet träder i kraft

Den senaste uppsättningen begränsningar trädde i kraft förra fredagen. De striktaste begränsningarna gäller i Nyland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland.

I dessa landskap får restauranger, kaféer och barer hålla öppet mellan klockan 05 och 23, medan alkohol får serveras mellan klockan 09 och 22.

I övriga delar av landet får restauranger, kaféer och barer hålla öppet mellan klockan 05 och 02, medan alkohol får serveras mellan klockan 09 och 01.

Dessa restriktioner är i kraft tills de nya börjar gälla.

Alla ikraftvarande restriktioner uppdateras på statsrådets sida.

Nya regler också för offentliga tillställningar inomhus

Gruppen föreslår också lindringar i begränsningarna för offentliga tillställningar inomhus i områden som i framtiden kan komma att befinna sig i samhällsspridningsfasen.

Personer och sällskap bör på en tillställning undvika närkontakt med varandra. Då deltagarna har egen stå- eller sittplats kan antalet deltagare vara högst 50 procent av det maximala personantalet i utrymmet.

Om deltagarantalet då är över 25, ska utrymmet avgränsas eller delas upp i avgränsade områden på högst 25 personer.

Om stå- eller sittplats inte kan anvisas, kan det maximala antalet deltagare samtidigt vid tillställningen vara tio personer. Det är ändå möjligt med avgränsningar eller uppdelningar av utrymmet i sådana fall.

I övrigt förblir rekommendationerna oförändrade.

Branschförbundet har redan länge varit missnöjt

Turism- och restaurangförbundet (Mara) har redan länge varit missnöjt med regeringens linje i frågan om restriktioner som berör restaurangerna.

Enligt förbundet har restriktionerna varit för strama.

Mara har lämnat in ett klagomål till justitekanslern om saken. Förbundet vill ha klarhet bland annat i om restriktionerna som berört Nyland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland varit lagstridiga.

Tillägg klockan 17:30 gällande offentliga tillställningar inomhus.

Diskussion om artikeln