Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländska spelarna ville ha vattenpaus i hett S:t Petersburg – fick nej av domaren: "29 grader räckte inte"

Från 2021
Joona Toivio och Jeremy Doku i närkamp.
Bildtext Domaren Felix Brych (till vänster) gick inte med på Joona Toivios, här i närkamp med Jeremy Doku, begäran om vattenpaus.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Joel Pohjanpalo minns inte när han senast haft så varmt på planen. Markku Kanerva frågade sig varför vattenpauserna uteblev. Men den tyska domaren sade nej då 32-gradersgränsen inte överskridits.

Finland stod ut i närmare 75 minuter mot Belgien. Därefter sprack nollan och nu ser drömmen om avancemang inte särskilt realistisk ut för grupptrean.

Det var i det närmaste tropiska förhållanden i S:t Petersburg på måndagen.

Dagen bjöd på temperaturer över 30 grader. När den sena matchen kickade igång klockan 22 var den värsta hettan borta, men svetten på spelarnas pannor var talande.

– Jag minns inte när det senast varit så varmt på planen, konstaterade Joel Pohjanpalo efteråt enligt STT.

– Det var varma förhållanden. Jag undrar varför det inte var några vattenpauser. Visst var det samma för båda lagen, kommenterade förbundskapten Markku Kanerva, som också berömde spelarnas ork.

I de finländska serierna är 23 grader en gräns för att få hålla vattenpauser halvvägs in i halvlekarna. I EM krävs betydligt varmare förhållanden för att spelarna ska få dricka.

Det fick Joona Toivio höra av domaren mitt i matchen.

– Han sa att han fått instruktionen att gränsen är 32 grader. Nu var det 29 grader och det räckte inte, avslöjade mittbacken.

– Jag sade åt honom att vi vi inte är vana med den här värmen i Finland. Man fick faktiskt klämma ut all energi som bara fanns i kroppen, sa finländaren med ett leende.

Diskussion om artikeln