Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Journalisten Matilda Gyllenberg om nya dokumentären med “Åbohjälten” Hassan Zubier: "Jag kände skam att jag deltagit i hjälteförklaringen – nu vill jag veta sanningen om vem han är"

Från 2021
Uppdaterad 16.08.2021 08:30.
En bild av Matilda Gyllenberg på en bild av Hassan Zubier.
Bildtext Hassan Zubier blev rullstolsburen för livet efter terrorattacken.
Bild: Nella Nuora / Yle

Jag står i butikskön för att köpa jordgubbar till min dotters födelsedagstårta när telefonen plingar till. "Det är blod på marken på Åbo torg och människor ligger livlösa", skriver en bekant från min gamla hemstad. I augusti 2017 skakades Finland av nyheten om landets första terroristattack. En hjälte stiger fram – Hassan Zubier – som vågat stå upp mot gärningsmannen. Men hans tid som hjälte blir kort.

Under timmarna som följde efter den första nyheten rullades groteska scener upp i medierna. Flera kvinnor hade blivit attackerade med kniv, två av dem miste livet, i ett vansinnesdåd med jihadistiska motiv. Mitt ibland oss, mitt på salutorget där jag brukade köpa frukt och ta en kaffe vid glasskioskens uteservering. 

I allt det mörka var det en tröst att det fanns någon som hade vågat stå upp mot gärningsmannen och försökt hjälpa hans offer. Hassan Zubier blev mediernas gunstling, men hans tid som hjälte skulle bli kort. Hassans lögner, bedrägeriförsök och ett gammalt fängelsestraff blev i stället förstasidesstoff i alla tidningar. Snart var det ingen som ville lyssna på honom. Hassan Zubier, som hade svårt att hålla sig till sanningen, bad istället mig att berätta hans livs historia, så sanningsenligt som möjligt.

Första avsnittet av den tredelade dokumentärserien Sanningen enligt Hassan Zubier har premiär idag (16.8) i Yle Fem kl 20. Du kan också se serien på Arenan.

Sanningen enligt Hassan Zubier - Spela upp på Arenan

Hur man skapar en hjälte

Hassan lyftes upp som en hjälte av många journalister dagarna och veckorna efter dådet. Jag var en av dem som medverkade till att bygga Hassans hjältegloria. Jag bjöd in honom som gäst i TV-programmet Efter nio, där jag jobbar som gästbokare, och skrev en lång artikel om honom. Det kändes som ett högvattenmärke i min karriär. 

Han hade ljugit om såväl sin barndom som sina studier och sitt yrkesliv.

I några månader fick Hassan från Märsta, med rötterna i Storbritannien och Egypten, vara upplyft och beundrad. Han fick tapperhetsmedaljer av president Sauli Niinistö och Drottningen av England och intervjuades i medier världen över. I intervjuerna berättade han om ett spännande liv som fredsbevarare vid olika krishärdar och därefter en karriär som ambulanspersonal i Sverige. 

Matilda sitter vid en dator med hörlurar på öronen. Hon ser fundersamt ut i luften.
Bildtext Matilda tvekade innan hon tog sig an uppgiften att göra en dokumentär om Hassans liv.
Bild: Jan Inberg

En härva av lögner rullas upp

Sedan kom skrällen, som blev början till slutet av hans tid som hjälte. Hassan hade förfalskat ett intyg över att han jobbat på en ambulansfirma vid tiden för dådet, för att få ut ersättning för inkomstbortfall av finska staten. Han hade dessutom ett kriminellt förflutet med stöld och mordbrand och ett långt fängelsestraff i bagaget. 

Jag kände skam för att jag hade hört till dem som utan förbehåll lyft upp hans story i media. Jag kände mig lurad och kränkt.

Detta förflutna hade han försökt dölja genom ett nät av lögner. Hassan hade nämligen ingen formell akutvårdarkompetens. Inte heller hade han jobbat inom FN. Han hade ljugit om såväl sin barndom som sina studier och sitt yrkesliv. Snabbt dömdes han ut som en lögnare och en kriminell i spalterna och på olika internetforum. 

En kaotisk barndom sätter spår

Jag kände skam för att jag hade hört till dem som utan förbehåll lyft upp hans story i media. Jag kände mig lurad och kränkt. När jag ett tag senare gav ut min egen första roman hade jag nästan glömt bort Hassan, då han plötsligt kontaktade mig med frågan om jag ville skriva en bok om honom, en berättelse som skulle ge honom upprättelse. Det var historien om ett barn som övergavs av både sina föräldrar och det samhälle som borde skydda honom, historien om en vilsen och arg ung man som begick misstag och hamnade i fängelse, och som byggde upp en mur av lögner runt sig för att skydda sitt brustna inre. 

Först kunde jag inte tänka mig att samarbeta med Hassan igen. Men när jag hörde honom berätta sin version om vad som egentligen hänt längs med vägen, och om hur medierna först hyllade honom och sedan krossade honom, kunde jag inte låta bli att prova. Att göra ett försök att ringa in svaret på frågan: Vem är Hassan Zubier?

Matilda står med ryggen vänd mot kameran och stirrar på en tavla full av upphängda papperslappar.
Bildtext Matilda gjorde ett intensivt grävjobb för att få fram en tillförlitlig bild av Hassans bakgrund. Här jobbar hon på en tidslinje över hans liv.
Bild: Jan Inberg

På jakt efter sanningen i arkivens djup

Den ovanliga utgångspunkten vi hade för projektet, att Hassan i allmänhetens ögon var stämplad som en lögnare, gjorde att tillvägagångssättet också blev utöver det vanliga. 

Varje sak Hassan berättade för mig måste jag kunna gå i god för innan jag kunde berätta den vidare som en sanning. Under månaderna som följde ägnade jag mig åt ett intensivt grävjobb. 

Idag är det många som frågar mig vem Hassan Zubier är, om han egentligen är en hjälte eller en skurk. Själva frågan gör mig irriterad.

Hassans berättelse tog mig tillbaka till en fattig barndom i England, där han figurerar i de sociala myndigheternas papper från fyra månaders ålder, och till en ogästvänlig uppväxt i Sverige, där han bollades mellan sin biologiska far, ett flertal fosterfamiljer, barnhem och vårdhem för ungdomar. Också uppväxten i Sverige är noga dokumenterad. 

Skurk eller hjälte?

Under resans gång följde ett team av dokumentärfilmare oss på vägen. Det utmynnade i en tredelad tv-serie som förhoppningsvis ger en djupare bild av Hassan och om vilka utmaningar i livet som ledde till att det blev omöjligt för honom att berätta sanningen i alla lägen. Det är också en berättelse om grävande journalistik, och om det alls är möjligt att hävda att just den historien jag väljer att berätta är den absoluta sanningen. 

Hassan sitter på en stol till vänster och lutar bakåt medan han håller händerna för ansiktet. Matilda sitter till höger med ett uppslaget anteckningsblock och ser på Hassan.
Bildtext Här berättar Matilda för Hassan vad hon fått veta av att gräva i hans bakgrund. En del av det hon tagit reda på är information Hassan aldrig hört själv.
Bild: Jan Inberg

Idag är det många som frågar mig vem Hassan Zubier är, om han egentligen är en hjälte eller en skurk. Själva frågan gör mig irriterad. Varför ska det vara så viktigt för oss att dela in våra medmänniskor i antingen-eller? 

Livslånga skador på kropp och själ

För de flesta är det svårt att ens föreställa sig hur det är att ha ett liv som hans. Om varje människa man har litat på från tidig barndom väljer bort en och visar en på porten, blir man kvar med en livslång längtan efter bekräftelse och uppmärksamhet. Och oberoende vad som ledde fram till det riskerade Hassan sitt eget liv för främmande människors skull, det är i alla fall ställt bortom varje rimligt tvivel. Man får kalla det hjältemodigt eller inte, men för Hassan var det en självklarhet. 

Min dotters födelsedagstårta åts med skräck och oro det året. För de flesta av oss har minnet av terrorattacken bleknat med åren, men Hassan lever varje dag med följderna av terroristens hugg. Det kan vara bra att tänka på innan man dömer ut honom som en dålig människa.

Dokumentärserien Sanningen enligt Hassan Zubier sänds i tre delar måndagar i Yle Fem klockan 20. Första avsnittet sänds måndagen den 16 augusti. Du hittar också avsnitten på Arenan.