Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trots fjolårets vargattack har fåren återvänt till Björkö skärgård: "Det var inte roligt men vi har inte sett någon varg"

Från 2021
Lampaiden tarkkailua GPS:n avulla
Bildtext Genom att en del får försetts med GPS-halsband kan man snabbt upptäcka avvikande beteende i fårens rörelsemönster.
Bild: Iina Ala-Kurikka / Luonnonvarakeskus

I början av juni fördes omkring 700 får ut till holmar utanför Björköby i Korsholm för sommarbete. Med tanke på vad som hände ifjol när en varg rev och dödade 130 får var det inte roligt, säger Ulf Rönnblad.

Ulf Rönnblad är en av tre fårfarmare som upprätthåller en hundratals år lång tradition när de för ut får på bete till holmar i början av sommaren och tillsammans med bybor hämtar hem dem på hösten.

Ifjol simmade en varg ut till holmarna i Björkö skärgård där omkring 700 får befann sig på sommarbete. Vargen rev och dödade 130 får.

Det var först på hösten när man åkte ut för att hämta hem fåren som man insåg vad som skett under sommaren.

- Det var grymt. Jag trodde inte att det var sant, säger Ulf Rönnblad.

De insåg inte genast att det var en varg som dödat fåren. De första döda fåren de hittade hade inga tydliga tecken, men när de hittade allt fler såg de tydliga bitmärken och insåg vad som hade hänt.

Det är ett stort område som fåren betar på och de kan tack vare det grunda vattnet röra sig mellan holmarna, därför tar det inte bara någon dag utan ett par veckor att hitta och få hem alla får.

Hur gick tankarna inför årets sommarbete, tvekade du någonsin att föra ut fåren?

- Det var inte roligt. Men vi har inte sett någon varg här nu, inte ens då det var snö. Det finns många kameror här men ingen varg, inte heller i de andra byarna, säger Rönnblad.

Ulf Rönnblad och Britwin Tony har många postroddar bakom sig.
Bildtext Ulf Rönnblad, till vänster i bild, är en av tre fårfarmare som för ut får på sommarbete till holmar i Björkö skärgård. Här fotad i samband med postrodden 2015. Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Skyddas mot varg med GPS och kameraövervakning

I ett försök att skydda fåren mot varg har 16 får försetts med GPS-halsband. Genom GPS kan man följa med fårens rörelsemönster och på så sätt märka om något avvikande sker.

Förutom att 16 av årets 650 sommarbetande får har försetts med GPS har flera kameror satts upp på holmarna.

- Vi kan följa med vad som händer på holmarna i realtid, säger Jaakko Alalantela som är planerare på Finlands viltcentral i en intervju för Yle Pohjanmaa.

De 16 får som har försetts med GPS-halsband har inte alla fått samma sorts band. Det finns tre olika typer, varav en sort är planerad för renar och andra betande djur.

Enligt viltcentralen kan de tack vare GPS-banden snabbt upptäcka om ett rovdjur gått till attack.

- Om något avvikande händer, till exempel om fåren rör sig snabbt, flocken löses upp eller om någon slutar röra på sig får vi veta det, säger Jaakko Alalantela.

Susia karkoittava aita
Bildtext Storviltstängsel sattes upp i Björköby, men är inte en möjlighet för holmarna ute i skärgården.
Bild: Iina Ala-Kurikka / Luonnonvarakeskus

Även om holmarna inte hör till vargens vanliga revir, är man beredd på ett nytt besök av vargen i år.

- Det här är ett område där vargen inte annars rör sig, men det har visat sig att ställen där vargen rört sig på tidigare är ställen dit vargen återvänder, säger Alalantela.

Ulf Rönnblad säger att de visserligen kan se om något av fåren försvinner, men att det inte skyddar fåren.

- Vargen tar nog dem ändå, säger Rönnblad.

Skulle du önska något mer?

- Det är väl bara jakt som hjälper.

Ingen idé att bygga stängsel

Inne i byn i Björköby har man byggt storviltstängsel. Men att bygga storviltstängsel på holmarna är inte en möjlighet, det säger både Jaakko Alalantela och Ulf Rönnblad.

Fåren har en viktig uppgift när det kommer till att ta hand om landskapet på holmarna. Holmarna hålls öppna och det gynnar fåglar och olika insektsarter.

- Förhoppningsvis hinner vi reagera på vargens närvaro, om en sådan dyker upp på holmarna. Skadorna var stora förra sommaren, säger Alalantela.

Lampaita Björkön-saarella
Bildtext Fåren har en viktig uppgift när det kommer till att ta hand om och vårda naturen på holmarna de befinner sig på.
Bild: Iina Ala-Kurikka / Luonnonvarakeskus

Ulf Rönnblad hoppas på en bättre betessäsong i år utan någon varg på besök. I och med förlusterna ifjol då många tackor fick sätta livet till, påverkades också lamningssäsongen.

- Det tar flera år att komma i kapp. Jag har inte räknat på vad det kostat mig, men nog är det en hel del.

Viltcentralen testar GPS-halsband också på andra orter i landet inom ramen för projektet Varglife.

Källor: Ulf Rönnblad, Yle Pohjanmaas intervju med Jaakko Alalantela, samt fakta från Finlands viltcentrals projekt Varglife.

Diskussion om artikeln