Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vattenkarusellen på Plagen i Hangö har varit sönder hela våren - är i gång igen tidigast till midsommar

Från 2021
Uppdaterad 22.06.2021 16:44.
Flera personer jobbar på en vattenkarusell i havet.
Bildtext I sommar har alla strandgäster och ivriga simmare varit tvungna att klara sig utan en svängom i karusellen på Plagen i Hangö. Ett kabelfel gör att den står stilla.
Bild: Linus Westerlund / YLE

Den populära vattenkarusellen, som finns i havet vid den främsta badstranden Plagen i Hangö, kommer att snurra tidigast på fredag (25.6). Karusellen har stått stilla hela sommaren på grund av ett kabelfel som isen förorsakat.

Vattenkarusellen hör till de mest populära aktiviteterna vid den allmänna simstranden Plagen i Hangö. I sommar har alla strandgäster och ivriga simmare varit tvugna att klara sig utan en sväng om i karusellen.

– När vi stängde av karusellen i fjol på hösten fungerade den och när vi skulle sätta på den i slutet på maj hände det ingeting, berättar parkförman Stefan Nyberg vid Hangö stad.

Kortslutningar och eventuella elfel söktes först. Efter många om och men lyckades en dykare lokalisera felet ute vid karusellen.

– Isen hade gjort att elkabeln skavat i skyddsplåten ute vid karusellen. Som bäst håller vi på och borrar ett nytt hål i plattan på karusellen för att dra in en ny kabel, säger Stefan Nyberg.

Nu ska även den nya kabel skyddas hela vägen från elskåpet på stranden.

Ivriga simmare väntar på karusellen

Värmeböljan både på land och till havs gör att flera ivriga simmaren väntar på att få använda karusellen. Speciellt populär är den bland barn.

Enligt Nybergs uppskattningar kan karusellen eventuellt tas i bruk redan på fredag, lagom till midsommarhelgen, men han vågar inte lova det med säkerhet.

– Det är andra veckan vi jobbar på karusellen nu. Vårt enda mål är att få den att snurra igen, betonar Stefan Nyberg vid Hangö stad.

Diskussion om artikeln