Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Danska folket har gett oss vingar" – Danmark gick vidare från gruppen på ett sätt som ingen gjort tidigare

Från 2021
Uppdaterad 22.06.2021 12:39.
Programmet är inte längre tillgängligt
Glädjeyran: Danmark tog en storseger mot Ryssland och är klara för åttondelsfinal - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förlorar ett lag sina två första gruppspelsmatcher i ett EM eller VM har ett man inte gått vidare. Tills nu. "Utan det danska folket skulle inte det här vara möjligt", sa förbundskapten Kasper Hjulmand efteråt.

Christian Eriksens hjärtstopp. Skrällförlust mot Finland. Sänkta av Kevin De Bruyne efter en drömhalvlek mot Belgien.

Det som skulle bli en dansk hemmafest på Parken höll på att bli ett mardrömsmästerskap. Men i den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland räddade danskarna sin EM-sommar.

Samtidigt som Finland inte lyckades bärga åttondelsbiljetten mot Belgien stormade Danmark vidare från gruppen efter en urladdning inför ett kokande Parken. Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Anders Christensen och Joakim Mæhle nätade för de rödvita i 4–1-segern.

Det är Ekstra Bladet som kommit fram till att det danska avancemanget är unikt. Sedan gruppspelet infördes i EM 1980 har ingen avancerat vidare från gruppen efter att ha inlett med två förluster. Inte heller i VM-sammanhang finns något liknande.

"Eriksen skrev genast"

Det danska laget samlades i ring efter slutsignal för att se Finland–Belgien ta slut. Därefter utbröt stora glädjescener på arenan.

– Danskarna har tagit hand om oss den senaste veckan. De har hjälpt oss att rycka upp, och gett oss vingar. Utan alla er skulle inte det här vara möjligt, tackade Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand enligt DR.

I åttondelsfinalen väntar Wales. Lagen drabbar samman i Wales på lördag.

– Jag har aldrig upplevt något som det här. Det var en magisk atmosfär, hyllade Atalanta-backen Mæhle på Uefas webbplats.

Christian Eriksen var snabb med att gratulera laget efter bedriften.

– Christian skrev genast i gruppen. Fantastiskt att höra från honom. Bara fantastiskt att Christian stöttar oss och är där för oss, berättade Jens Stryger Larsen för Ekstra Bladet.

Dessa lag är klara för åttondelsfinal

Italien

Holland

Wales

Belgien

Frankrike

England

Tjeckien

Sverige

Schweiz

Österrike

Danmark

Diskussion om artikeln