Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Folklig absurditet och julklappsrim – Teaterboulages sommarpjäs har premiär på torsdag

Från 2021
Tobias Reuter och Amanda Wiik i rollerna som Roger och Julia.
Bildtext Roger och Julia tar avstamp i William Shakespeare hjärtskärande tragedi, men i händerna på Teaterboulages teatersällskap omformas den högtravande tragedin till en folklig sommarkomedi.
Bild: Samuel Karlsson

På torsdag den 1 juli har Teaterboulages nyskrivna pjäs "Roger och Julia" premiär. Den här gången har den klassiska tragedin flyttats från 1500-talets Verona till början av 1900-talet i Pargas. Det här anser pjäsens regissör och manusförfattare, Samuel Karlsson, att för fram det absurda i handlingen.

Titeln Roger och Julia kanske har en viss bekant klang, men textmässigt är så gott som hela pjäsen helt nyskriven. Samuel Karlsson säger att han endast har en replik kvar från ursprungsverket.

- Jag följer rätt så långt strukturen som finns i Romeo och Julia, men jag har flyttat handlingen från Verona, som kanske känns lite som en fantasivärld, till Pargas torparsamhälle. När man tar pjäsen närmare publikens hembygd minskar samtidigt avståndet till texten. Då kommer det också tydligare fram hur absurd handlingen egentligen är, säger Karlsson.

Hela pjäsen är skriven på rim och det är något som Karlsson ser som en del av den allmänna tonen för pjäsen.

- Jag tänker att allt i den här produktionen är en Pargasversion av hur Shakespeare arbetade. Det här är Pargas svar på Romeo och Julia. Dialogen är inte fin blankvers, utan det är julklappsrim. Handlingen utspelar sig på hembygden och familjerna heter Karlsson och Johansson, men grunden är ändå densamma.

Samuel Karlsson på Pargas Hembygdsmuseum.
Bildtext Samuel Karlsson säger att det varit en utmaning att balansera komedi och tragedi i Roger och Julia.
Bild: David Fagerudd

Repetitioner över Zoom har inte hindrat gruppandan bland skådespelarna

Hela pjäsen är skriven på rim och det här har både fört med sig lättnader och utmaningar för skådespelarna.

- Det är nog skitsvårt. Det är på ett vis lätt att lära sig repliker om man lär sig hur verserna ska gå, men samtidigt får man inte glömma innebörden i repliken, säger Sam Sihvonen, som spelar Julias pappa herr Karlsson.

Vanligtvis behöver man kanske inte komma ihåg repliken ordagrant så länge det man säger har samma betydelse. Nu kan allt falla om man inte säger rätt, berättar Frida Lassus, som spelar Amman och fru Karlsson.

- Kommer man av sig en gång så kan det vara jättesvårt att hitta tillbaka i rytmen, säger Tobias Reuter, som spelar huvudrollen Roger.

De flesta repetitionerna har skötts via nätet, men det har inte ändå hindrat gruppandan, säger skådespelarna.

- Det händer ju ibland att nätet är långsamt så det kan vara lite jobbigt under repetitionerna, men annars har det gått bra, säger Lassus.

- Många av oss känner varandra från tidigare, men alla har inte träffats ansikte mot ansikte. Ändå har vi fått en gruppanda väldigt snabbt, berättar Reuter.

Skådespelare i pjäsen Roger och Julia framför scenografin på Pargas hembygdsmuseum.
Bildtext Tobias Reuter, Frida Lassus och Sam Sihvonen är alla veteraner från Teaterboulages tidigare produktioner.
Bild: David Fagerudd

Ny spelplats för sommarteatern närmare Pargas centrum

Förra årets föreställningar fick utebli på grund av pandemin och växlande restriktioner har fört med sig en viss osäkerhet också till den här produktionen, men nu när premiären närmar sig börjar saker se ljusare ut för producenten Ida Ridberg. Lättade restriktioner har till och med gjort det möjligt att släppa extra biljetter till föreställningarna.

- Snart är premiären här och det är en stor glädje att äntligen få sätta igång med föreställningarna. Det är ju bara ungefär en vecka tills det smäller, säger Ridberg.

Ida Ridberg vid Pargas hembygdsmuseum
Bildtext Producenten Ida Ridberg
Bild: David Fagerudd

De senaste åren har sommarteatern haft Lillholmen som sin spelplats, men i år har föreställningarna flyttats till Pargas hembygdsmuseum.

- Vi är här tack vare Pargas Hembygdsförening och det för ju oss närmare Pargas centrum. Miljön passar också pjäsen så bra. Tidigare har vi spelat här i etapper. Till exempel spelade vi vår första pjäs här 1997. Senast var vi här 2008 och det är riktigt kul att vara tillbaka här igen, berättar Ridberg.

Roger och Julia har snart premiär i Pargas

13:54