Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Glädjande coronanyheter från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt – inga patienter vårdas för covid-19 på ÅUCS

En sjukskötare tar ett coronatest.
Bildtext Arkivbild. Nu är endast 0,8 procent av alla coronatest positiva i Egentliga Finland.

Under den senaste veckan har inte en enda patient vårdats för covid-19 på Åbo universitetscentralsjukhus. Det här är den första gången för i år som ingen är inlagd för covid-19, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Samtidigt har inte en enda person som fyllt 70 insjuknat i covid-19 under de senaste två veckorna. Det här visar att coronavaccinerna fungerar, konstaterar infektionsläkare Harri Marttila i ett pressutskick.

Hittills har 334 coronapatienter vårdats på sjukvårdsdistriktets sjukhus och 61 av dem har vårdats på intensivvårdsavdelningen. 79 personer har avlidit av covid-19 inom sjukvårdsdistriktet.

Lågt incidenstal - majoriteten av de som insjuknar har smittats utomlands

Incidenstalet för coronaviruset är fortfarande lågt i regionen, alltså 17,7 per 100 000 invånare och Egentliga Finland är fortfarande på en basnivå då det gäller coronaepidemin. Under förra veckan låg incidenstalet på 18,6. För tillfället är 0,8 procent av alla testresultat positiva. Ungefär 70 procent av de som har testat positivt för covid-19 har fått smittan utomlands.

- Vi upptäcker i snitt färre än 10 fall av covid-19 dagligen. Fortfarande är smittan vanligast i åldersgruppen 20–29 år, säger Marttila.

Det har också visat sig att största delen av fallen inte längre är av alfavarianten, alltså den så kallade brittiska varianten.

- Vi kommer att få mer information om den variant som rör sig här för tillfället. Det kan vara frågan om deltavarianten, eftersom vi inte har hittat fall av betavarianten sedan början av maj, säger Marttila. Deltavarianten kallades tidigare för den indiska varianten och betavarianten för den sydafrikanska varianten. Den brasilianska gammavarianten har inte påträffats i Egentliga Finland.

Eftersom Egentliga Finland är på basnivå, så gäller inte längre rekommendationen om distansjobb. Arbetsgivarna får själva välja hur de går till väga.

Coronakoordineringsgruppen kom inte med övriga rekommendationer under sitt möte på tisdagen.

- Det finns inget behov för större förändringar eftersom vi ligger stabilt på basnivån, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.