Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mimosa Willamo är stjärnan i fantasy-audiodramat "Under sjön"

Från 2021
Mimosa Willamo, Karjalohja, 24.04.2020
Bildtext Mimosa Willamo spelar Ariel i audiodramat "Under sjön".
Bild: Antti Haanpää / Yle

Svenska Yles nya audiodramaserie "Under Sjön" är ett fantasyäventyr i ett "fiktivt Grankulla" där Mimosa Willamo spelar huvudpersonen Ariel.

Spakungen Bengt Simanen håller på att bygga ett spa vid Grankullasjöns strand. Hans dotter Ariel sällskapar med Kim, barnhemspojken som står i evig opposition till Grankullakonformismen.

I början av första avsnittet försvinner Kim och han lämnar efter sig en frusen näckros. Han dödförklaras, men Ariel vägrar tro att han är död. När flera Grankullaungdomar försvinner, växer paniken i den lilla villastaden. Vem är det som tar barnen?

Här börjar ett drama som kombinerar fantasy och krim.

Idén och konceptet är Mikael Syrjäläs och manuset till serien är skrivet av Eva-Maria Koskinen.

Mimosa Wilamo och Oksana Lommi i vatten.
Bildtext Ariel (Mimosa Willamo) försöker rädda sin bästa vän Sissi (Oksana Lommi) undan näckarnas lockelse. Skådespelarna är vänner också i det verkliga livet.
Bild: Kukka-Maria Rosenlund Visual Artist / Photographer. FI kukka.rosenlund@gmail.com

Mimosa Willamo berättar för Jenny Jägerhorn att hon har haft roller som människor i småstäder, men hon är ingen småstadsmänniska själv.

– Jag är från en by, men det är en by i Esbo. Fast jag har känt mina grannar och haft kompisar där så har det nog inte varit helt samma fiilis som i en riktig småstad, ler hon.

– Jag bor fem kilometer från Grankulla och höll på med gymnastik där i tio år, så dit cyklade jag eller tog bussen, berättar hon.

Willamo berättar om karaktären hon spelar och händelseförloppet som upptrappas till de konstiga saker som kretsar kring sjön.

– Hon är Ariel och är nitton år. Hela storyn börjar med att hennes pojkvän försvinner. Hon tycker inte polisen gör ett bra jobb och hon tror inte att han begått självmord så hon börjar utreda saker själv, berättar hon.

Willamo beskriver serien som drama och fantasy och litet thriller.

För Willamo var det trevligt och tryggt att göra den här pjäsen för de andra skådespelarna är gamla vänner till henne, till exempel Oksana Lommi som spelar Ariels bästa kompis.

Willamo beskriver inspelningarna som roliga men tillägger att det nog är annorlunda att göra audiodrama jämfört med audiovisuellt drama som hon ju oftast gör.

Då bild saknas måste man göra sig extra tydlig med rösten.

– När man är van att jobba framför kameran så kan man efter en lång dag då man är trött glömma att det är bara ljudet och inte fejset som gäller.

– Regissören Mikael har haft oss att ibland spela över så vi sen kan komma tillbaka och hitta balansen. Jag är så van att veta hur det ser ut om jag gör rörelser.

– Det var bra att någon höll koll på att vi skådespelar tillräckligt med våra röster också. För det är så mycket man kan glömma när man tänker att “de ser mitt fejs, de ser vad jag tänker på”, säger hon.

– Jag gillar fantasy. Jag är en av de här Harry Potter-ungdomarna, det var liksom min grej då. Men jag har mest läst fantasy men inte skådespelat det tidigare.

Serien har premiär på midsommarafton den 25 juni 2021 på Yle Arenan. Veckan därpå hörs den dagligen i Yle Vega kl 18.03 med start måndagen den 28 juni 2021

Under sjön

Spela upp
En mörkhårig kvinna som ligger i vattnet bland näckrosblad.

Jussibelönade Mimosa Willamo vågar äntligen kalla sig en riktig skådespelare

Willamo är en kändis som njuter av ett "tråkigt" liv.

Diskussion om artikeln