Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland planerar skänka bort drygt 3,6 miljoner vaccindoser till utvecklingsländer – nästan tre gånger mer än vad EU:s principbeslut förpliktar till

Från 2021
Lådor som innehåller coronavacciner flyttas på en flygplats.
Bildtext Coronavacciner från EU anländer i Madagaskar.
Bild: AFP

EU:s medlemsländer beräknas totalt ha 500–700 miljoner doser coronavaccin för mycket i år. Finland kommer att skänka överflödiga doser till Covax-programmet, i linje med ett beslut på EU-nivå – de går alltså främst till utvecklingsländer.

– För hälsosäkerheten är det viktigt att vi deltar i den internationella solidariteten och kampen mot coronaviruset. För Finlands del är det vettigt att coronavaccinationerna pågår i alla länder, kommenterar Outi Kuivasniemi som är direktör för internationella ärenden på Social- och hälsovårdsministeriet.

Hon tillägger att det också är viktigt med tanke på att ge bättre skydd mot virusvarianterna – risken för att coronaviruset muterar på ett farligt sätt i framtiden minskar när så många som möjligt vaccineras.

Totalt är det åtminstone 3,65 miljoner doser som Finland planerar skänka bort i år, avslöjar Outi Kuivasniemi. 

Det föreslår Utrikesministeriet och Social- och hälsovårdsministeriet, i ett budgetförslag som snart ska behandlas i riksdagen.

Det handlar om tre miljoner Astra Zeneca-doser, och 650 000 vaccindoser från bolaget Johnson & Johnson. Doserna ska från och med nästa månad gå till Covax-programmet, alltså huvudsakligen till utvecklingsländer. 

Det är i linje med ett principbeslut som ledare för de 27 EU-länderna fattade i början av juni om att unionen totalt ska ge bort åtminstone 100 miljoner doser, just till Covax. 

Nordiska länder skänker relativt mycket

Finland borde enligt det skänka åtminstone 1,23 miljoner doser, om fördelningen skulle ske enligt befolkningsmängden – något som vi alltså ser ut att överskrida med råge. 

Det gör också andra nordiska länder, påpekar Kuivasniemi.

– Finlands andel är jämförbar med Sverige, Norge och Danmark. De är ungefär på samma nivå, kommenterar hon.

Doserna som ska ges bort finns för tillfället inte i vårt land, för vi har på sistone valt att inte importera coronavacciner av Astra Zeneca eller Johnson & Johnson. De Astra Zeneca doser som har kommit till landet räknar man med att också ska gå åt. 

De överflödiga doserna samlas istället så småningom på annat håll, men nu till att börja med går Astra Zeneca- och Johnson & Johnson-doserna åt, för de behövs ännu i vissa EU-länder.

Det kan bli aktuellt att sälja doser längre fram

Finland kan senare i år fatta beslut om att skänka bort ännu fler coronavaccindoser, eller till exempel att sälja vissa doser till inköpspris. 

Staten har hittills bara planer på att ge bort en fjärdedel av de 2,46 miljoner Johnson & Johnson-doser vi har rätt till, och i stort sett alla överflödiga Astra Zeneca-doser.

Sveriges radio rapporterade tidigare den här veckan att Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström anser att Sverige både bör donera vacciner till Covax och sälja vacciner till inköpspris till länder som har råd att betala. Det här för att spara skattebetalarnas pengar.