Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ta en båttur till forna minnen – så här låter en 60-årig Olympiamotor

Från 2021
Olympiamotor från 1957 - Spela upp på Arenan

Inget säger väl sommar mer än ljudet av en puttputtbåt som glider fram på en vindstilla fjärd i gassande solsken. Marianne Sjöström och Christer Jossandt är stolta ägare till en gammal puttputtbåt.

En doft av tjära möter mig när jag träffar Marianne Sjöström och Christer Jossandt vid deras sommarstuga i Härkmeri i Kristinestad. Tjärdoften kommer från deras båt Sill-Ville som är en gammal sikbåt utrustad med en 3,5 hästkrafter Olympia-motor.

– Vi har alltid varit fascinerade av puttputtbåtarna, så när vi fick tillfälle att köpa den här för kanske 15-20 år sedan, så slog vi till direkt, konstaterar Sjöström.

Motorn är tillverkad på Finska motorfabriken i Vasa 1957, men trots att den har 64 år på nacken, fungerar den fint. Eller?

– Den har väl fungerat skapligt. Inte går den så många timmar per sommar. Skruvartimmarna är mer än gåtimmarna, säger Sjöström.

– När den går så går den otroligt bra och sedan går den inte alls och man vet inte orsaken. Han bestämmer själv, tillägger Jossandt.

En gammal båtmotor av märket Olympia.
Bildtext Olympiamotorer tillverkades på Finska motorfabriken i Vasa, som var verksam under åren 1920-1989.
Bild: Yle/Juho Teir

För en nyfiken reporter visar sig motorn ändå från sin bästa sida. Trots några rostfläckar vill denna Olympiamotor visa att åldern är bara en siffra och startar på andra försöket.

– Överraskningarna tid är inte förbi. Den är så nyckfull, ibland går det bra. Det är bra virke, Vasaborna kan nog, säger Sjöström.

Att den startar så här bra är alltså inte allt för vanligt och ibland kan missöden ske även ut på havet.

– Som en bekant sa för ett bra tag sedan, när man åker hemifrån så ska man åka mot vinden för det är mycket lättare att ro medvind tillbaka. Det var visdomsord, säger Jossandt med ett skratt.

– Ibland kan den börja krångla och då bjuder vi på en show där ute då den slocknar och man försöker få igång den på nytt. Det är också lite underhållning för dem som tittar på, säger Sjöström.

Talar till många sinnen

Sjöström och Jossandt åker inte ut på några långa turer med båten och för det mesta håller de sig till kusten och beundrar solnedgången. Även grannarna uppskattar då de är ute med båten.

– Vi har hört våra grannar berätta många gånger att nog lägger ni väl ut båten igen i år, för den är så trevlig att höra på. När man hör det där tufftuffandet så är det underbart och doften framförallt. Tjärdoften är jättehärlig, säger Sjöström.

– De som sitter en fredagskväll på terrassen med en kall öl och hör tufftuff-ljudet, de mår verkligen bra. Men han som sitter här och kör, för honom dunkar det bara i huvudet. Det är inte ett nöje direkt, men sitter man på terrassen så kan man ta emot alltihopa, säger Jossandt med glimten i ögat.

En gammal träbåt är förtöjd vid en brygga.
Bildtext Sjöströms och Jossandts båt har fått sitt namn från en karaktär i Pelle Svanslös.
Bild: Yle/Juho Teir

Denna sikbåt med ursprung i Skaftung är dock inte den enda puttputtbåt som Sjöström och Jossandt han införskaffat. De har en till på land ännu.

– Förra sommaren hittade vi en yngre träbåt som är byggd någonstans i Åbolands skärgård. Den har en Wickström-motor som är ännu äldre än den här, men vi har inte sjösatt den ännu. Vi putsar och fixar ännu bara.

Men flera båtar blir det antagligen inte. Frågan är om de ens ska behålla båda de två de har nu.

– Nu ryms det inga flera, det kan hända att vi måste göra oss av med en, men vi får se, säger Sjöström.

Ljud vi minns - puttputtbåt

11:43

Diskussion om artikeln