Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland väntar på sitt öde vid EM-basen – tudelade känslor för lagkaptenen: ”Irriterande att vi inte fick fler poäng”

Tim Sparv.
Bildtext Tim Sparv.

Väskorna är inte packade än och kommer heller inte att bli det så länge Finland har en minimal chans att gå till åttondelsfinal. Nu riktas blickarna mot de tre sista grupperna. Det är många matcher som ska gå vår väg, säger Tim Sparv.

Finland hade allt i egna händer inför gruppavslutningen mot Belgien. Ett kryss skulle ha räckt för avancemang men efter 0–2-förlusten blev Finland trea i gruppen.

– Vi är naturligtvis stolta över att vi har varit med och spelat bra, men samtidigt är det en besvikelse. Efter matchen mot Danmark förväntade jag mig att vi skulle ha mer än tre poäng i det här skedet. Det är irriterande att vi inte fick fler poäng, säger lagkaptenen Tim Sparv på dagens presskonferens.

Hur framtiden ser ut för laget häger på de tre sista grupperna som spelas klart under tisdagen och onsdagen. Som grupptrea tvingas Finland vänta in resultaten innan man vet om det blir någon åttondelsfinal eller om turneringen är över.

Det är inte lätt att hänga med i allt, men i minst två av tre grupper måste matcherna gå Finlands väg.

– Jag kan inte exakt säga att jag vet hur det borde gå i matcherna, men när vi tittar på dem finns det säkert någon som kan säga vad som bör ske. Det är många matcher som ska gå vår väg men så länge det finns en chans så hoppas vi på det, säger Sparv.

– Ett kryss i kvällens match mellan Skottland och Kroatien, inflikar förbundskaptenen Markku Kanerva snabbt.

Tim Sparv.
Bildtext Tim Sparv och resten av spelarna måste nu invänta resultaten i de sista gruppspelsmatcherna.

Kanerva erkänner också att han inte tror att chansen till avancemang är speciellt stor.

– Vi har inte fått speciellt mycket hjälp under de senaste dagarna, vi hoppas fortfarande även om det inte är speciellt troligt. Men väskorna är inte packade än, säger han.

Finland stannar nu kvar på träningsbasen i Repino. I dag har spelarna haft en ledig dag och fått tid att återhämta sig.

– Vi har ingen träning och inte ens något möte, det är ovanligt, säger Sparv med ett skratt. I morgon är det träning och då gäller det att börja blicka framåt.

"Finns saker att fundera på"

Markku Kanerva kommer att vänta med en djupare analys av Finlands matcher till efter EM men redan nu kan han konstatera att Finland hade ett försvar som höll måttet och ett anfallsspel som inte nådde upp till förväntad nivå.

– Vi måste se på vilka lag vi mötte, det är världsettan, tian och även Ryssland som är rätt så högt rankat. Mot svåra lag måste vi försvara oss bra, det är fakta och vi lyckades ganska bra.

– Visst finns det frågetecken kring anfallsspelet, nu lyckades vi bara en gång och det var nära mot Ryssland. Det är ett utvecklingsmål hur vi ska bli bättre och kunna skapa fler chanser. Förhoppningsvis kan vi vara skarpare i framtiden, säger han.

Kanerva lyfter också upp matchen mot Ryssland där Finland kom till en del lägen men inte fick in bollen.

– Det är små marginaler med den sista touchen och passningen. Det finns saker att fundera på när vi fortsätter mot ett förhoppningsvis lyckat VM-kval, säger han.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva.

Landslagskarriären fortsätter för Sparv

Både Sparv och Kanerva understryker att man fått uppleva något oförglömligt under de senaste veckorna. På hemmaplan har också befolkningen andats landslagsfotboll och det ska inte bli en engångshändelse.

– Det här var första gången men förhoppningsvis inte sista. Jag hoppas Finland från och med nu regelbundet är med i mästerskap, säger Sparv.

Och Sparv har inga planera på att sluta i landslaget.

– Jag har redan tidigare sagt åt "Rive" att jag år tillgänglig om han vill ha mig i laget. Det är en stor ära att få vara med och jag känner att jag har mer att ge, säger han.