Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

13 EU-länder ryter till om homofobiskt lagpaket i Ungern – Tuppurainen: "Sänder ett motbjudande och insinuant budskap"

Från 2021
Demonstranter i Amsterdam.
Bildtext Lagpaketet har väckt bestörtning på olika håll i Europa. Bilden är från en demonstration i Amsterdam.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

13 EU-länder, bland dem Finland, uttrycker sina djupa oro över lagpaketet som diskriminerar sexuella minoriteter i Ungern. I ett gemensamt uttalande konstaterar länderna att Ungern ägnar sig åt att diskriminera hbtqi-personer med förevändningen att man vill skydda barn.

Enligt undertecknarna handlar det om en "flagrant form av diskriminering" som baserar sig på sexuell läggning och könsidentitet och som bör fördömas.

Lagpaketet undergräver även yttrandefriheten genom att begränsa den oinskränkta tillgången till korrekt information, skriver länderna.

Frågan diskuterades i samband med Europaministrarnas möte i Luxemburg i dag.

De undertecknande länderna uppmanar kommissionen att utreda om de ungerska lagarna är förenliga med EU:s grundfördrag.

– Det handlar om en viktig fråga som ligger i kärnan av de europeiska värderingarna, säger Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP).

– Ur Finlands synvinkel, och enligt mig personligen, sänder de (lagarna) ett motbjudande och insinuerande budskap då lagarna bland annat kopplas till åtgärder för att bekämpa pedofili.

Kritik från medborgarorganisationer

Tidigare den här månaden lade Viktor Orbáns nationalkonservativa högerregering fram ett lagpaket som syftar till att förbjuda det man kallar "främjande" av homosexualitet.

I praktiken ska barn och unga "skyddas" från information om sexuella minoriteter eller könskorrigering. Regeringspartiet Fidesz motiverar lagpaketet med att man vill skydda barn från pedofili.

Lagarna får kritik från ett antal medborgarorganisationer som anser att lagarna kränker hbtqi-personers rättigheter.

Enligt organisationen Human Rights Watch kan lagstiftning som jämställer könsdiversitet och sexuell mångfald med pedofili försätta de sexuella minoriteterna i Ungern i fara.

– De europeiska värderingarna är ingen á la carte-meny, konstaterar Belgiens utrikesminister Sophie Wilmès som var en av initiativtagarna till uppropet.

– Vi har ett kollektivt ansvar att trygga rättigheterna för alla EU-medborgare och att reagera då dessa rättigheter och våra värderingar undermineras.

Diskussion om artikeln