Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Överdetektiv vid Skyddspolisen åtalas för brott mot tjänsteplikt –åklagaren yrkar på böter

Helsingin käräjäoikeus Ruoholahdessa 19. helmikuuta.
Bildtext Rättegången inleddes vid Helsingfors tingsrätt i dag. 

En överdetektiv vid Skyddspolisen åtalas för brott mot tjänsteplikt i samband med uppdrag vid kärnkraftsbolaget Fennovoima. Rättegången inleddes vid Helsingfors tingsrätt i dag. 

Överdetektiven misstänks ha varit jävig då han haft i uppdrag att utföra en säkerhetsgranskning av Fennovoimas kontor i Gräsviken i Helsingfors. Mannen deltog också i granskningen av en säkerhetscontainer i Pyhäjoki. 

Enligt åklagaren var mannen jävig på grund av ett företag som han och hans sambo var delägare i. Företaget utbildar hundar för säkerhetsuppdrag i Fennovoimas framtida kärnkraftsområde. 

Enligt stämningsansökan betalade Fennovoima kring 30 000 euro per år till företaget mellan åren 2015 och 2017. 

Åklagaren anser att överdetektivens opartiskhet äventyrades, eller att hans agerande till en utomstående åtminstone inte såg opartiskt ut.

Enligt åklagaren hade mannen på grund av sin tjänst tillgång till information om Fennovoimas säkerhet, och kunde påverka bland annat vilka krav man ställer på Fennovoimas säkerhetsåtgärder.

Överdetektiven bestrider brott

Överdetektiven bestrider åtalet om brott mot tjänsteplikt. Han anser att han inte var jävig i granskningen av Fennovoimas kontor eller säkerhetscontainer. 

Enligt mannen själv hade han inte möjlighet att bestämma om hurdana säkerhetsåtgärder man kräver av Fennovoima, eller vilka säkerhetsgranskningar man gör vid Fennovoima. 

Överdetektiven åtalas också för skjutvapenbrott. Enligt åklagaren innehade han ett handledvapen som inte hade deaktiverats.

Mannen bestrider också den här åtalspunkten. Enligt honom var vapnet hundra år gammalt och hade deaktiverats. 

Åklagaren yrkar på 30-70 dagsböter. Rättegången fortsätter på onsdag. 

Källa: STT