Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De nya inresebestämmelserna orsakar huvudbry: "Alla i Åbo hamn hade inte alla de dokument som man skulle ha"

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 11:56.
M/S Viking Grace
Bildtext Arkivbild. Västanfjärdbon Yvonne Lönnström berättar att det bildades trängsel i Åbo hamn på måndagsmorgonen efter att passagerarna stigit av Viking Amorella.
Bild: Arash Matin / Yle

På måndagen lättade man på de restriktioner som gäller inresor till Finland. De nya inresereglerna trädde i kraft väldigt snabbt och det här har orsakat förvirring för många. En fartygspassagerare som Yle Åboland pratat med säger att det på måndagsmorgonen uppstod köer i terminalen i Åbo hamn och att alla passagerare inte hade de intyg som krävdes.

Västanfjärdbon Yvonne Lönnström åkte över till Stockholm förra veckan före de nya reglerna om inresor hade trätt i kraft och återvände på måndagen när reglerna börjat gälla.

Lönnström berättar att allt gick smidigt till i terminalen i Sverige, men att det uppstod trängsel i terminalen i Åbo hamn när passagerarna stigit av Viking Amorella.

– Det gick väldigt långsamt och det fanns kanske tre personer som kontrollerade passagerarna. Jag märkte också att alla inte hade alla de dokument som man skulle ha, säger Lönnström.

Lönnström själv uppvisade ett intyg över att hon fått den första dosen av coronavaccinet, men hade missat att hon också skulle ha ett intyg med sina personuppgifter.

– Det får jag skylla mig själv för. Jag sa åt kontrollanten att jag har lite bråttom till bussen och då skrev han in uppgifterna i systemet och godkände saken så, säger Lönnström.

"Terminalbyggnaderna lämpar sig inte för kontroll av enskilda passagerare"

När passagerare anländer till Åbo hamn skiljer man åt dem som varit på kryssning och dem som stigit i land.

En kryssning där man inte stiger i land räknas som en inrikesresa och då gäller inte inresebestämmelserna, medan de som varit i land eller kommer från Sverige ska uppvisa ett bevis på att de fått tillräckligt många doser av coronavaccinet eller att de haft covid-19 det senaste halvåret. Man ska också gärna på förhand ha fyllt i sina personuppgifter och bokat tid till ett coronatest via tjänsten Finentry. Vid behov styr man passagerare till coronatest i hamnen.

Jane Marttila som är sakkunnigläkare vid Åbo stad säger att trafiken i Åbo hamn i det stora hela löpt bra, men att man tyvärr inte kan undvika trängsel.

Tyhjä Viking Linen terminaalirakennus Turun satamassa Postin tukilakkojen aikana.
Bildtext Bildsättningsbild. Terminalbyggnaderna som är menade för att snabbt slussa igenom passagerare lämpar sig inte för kontroller av varje enskild passagerare, säger sakkunnigläkare Jane Marttila.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

– Terminalbyggnaderna och bilfilerna lämpar sig inte för verksamhet där man kontrollerar varje passagerare enskilt. Det finns inget annat alternativ än att passagerarna hamnar stå i kö i väntan på kontrollerna, säger Marttila.

Trängsel även ombord på Viking Grace

Yvonne Lönnström berättar att det också uppstod trängsel ombord på Viking Grace på vägen från Åbo till Stockholm när man gick ombord och när passagerare väntade på att deras hytter skulle vara färdigstädade.

– Folk blev och väntade utanför hytterna och i trapporna. Vissa ville inte vara nära varandra så de spridde ut sig lite, men väldigt nära varandra var vi nog där, säger Lönnström.

Enligt Lönnström väntade passagerarna på sina hytter i cirka 20 minuter.

Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att Viking Lines Åbo-fartyg är i hamn i endast en och en halv timme och att det därför kan uppstå trängsel i väntan på att hytterna ska städas.

Korridor på Viking Grace.
Bildtext Bildsättningsbild. Vänta gärna på att hytterna blir färdigstädade någon annantans än i korridoren utanför hytterna, uppmanar Viking Line för att undvika trängsel ombord på fartyget.
Bild: Yle/Nora Engström

Städbolaget som Viking Line anlitar har också haft brist på personal men håller på att rekrytera mera personal nu när pandemin håller på att avta. 

Boijer-Svahnström säger att rederiet försöker undvika trängsel på fartygen genom att upplysa passagerarna om att hålla avstånd.

– Vi gör högtalarupprop där vi utropar att folk ska gå och ställa sig på andra ställen, för det finns utrymme att stå på andra ställen i stället för att vänta just i hyttkorridorerna, säger Boijer-Svahnström.

Rederiet rekommenderar att man går och sätter sig och väntar tills hytterna är städade. Dessutom rekommenderas passagerare följa samma anvisningar om att sprida ut sig lite när man väntar på att gå av fartyget.

– Nu när det är varmt kan man ju också gå på utedäck och vänta där för att hålla avstånd, säger Boijer-Svahnström.

Lönnström skriver efter intervjun i ett mejl att ingen från personalen på Viking Grace var och dirigerade passagerare till andra våningar och att det inte hördes något i högtalarna. Lönnström poängterar också att det inte fanns bänkar att sitta på utanför hyttkorridorerna.

Lönnström säger att läget ombord Viking Grace för övrigt var bra då passagerarna använde munskydd och höll avstånd i restauranger och i tax freen. Lönnström vill också berömma den vänliga och serviceinriktade personalen.

Enligt Lönnström gick resan från Stockholm till Åbo med Viking Amorella smidigt då man tog in passagerare vartefter som de anlände till terminalen.

Snabba förändringar utmanande för såväl resenärer, rederier som myndigheter

Beslutet om de nya inreserestriktionerna fattades förra torsdagen och de trädde i kraft på måndagen. Men i och med att coronaläget lever från dag till dag och eftersom regeringens proposition om tillfälliga förändringar i lagen om smittsamma sjukdomar är under behandling kan det hända att det kommer ändringar i inresebestämmelserna igen nästa vecka.

Johanna Boijer-Svahnström är glad över att samhället börjar öppna upp och att man kan resa mera, men hon kritiserar de snabba förändringarna i inresebestämmelserna eftersom de orsakar huvudbry för såväl resenärer som rederier.

Johanna Boijer-Svahnström
Bildtext Johanna Boijer-Svahnström.
Bild: Ålands Radio

Boijer-Svahnström tycker också att den nya lagen om smittsamma sjukdomar har en hel del brister när det gäller bestämmelser om resande och hon önskar att den skulle följa EU:s direktiv om resor under coronapandemin.

– Lagen borde också ta i beaktande fritt resande. Lagen följer heller inte regeringens tidigare hybridstrategi, där man talade om att skydda riskgrupperna och till exempel hälsovårdens bärförmåga, för nu har ju bärförmågan återställts och riskgrupperna snart vaccinerats. Det finns nog saker som vi inte är nöjda med och som vi hoppas att tas i beaktande. Vi skulle gärna se att Finland följde EU:s linjer i det här, säger Boijer-Svahnström.

De snabba förändringarna i inresebestämmelser orsakar också huvudbry för de myndigheter som utför gränskontrollerna.

– Särskilt utmanande är det att informera allmänheten om förändringarna. Eftersom också vi hälsomyndigheter ska hinna bli insatta i förändringarna och planera vår verksamhet vid gränskontrollerna är det en stor utmaning då nya regler träder i kraft så snabbt, säger Marttila.

Artikeln har uppdaterats 23.6.2021 klockan 11:55 med en korrigering om att det rekommenderas att man bokat tid till coronatest, inte coronavaccin som det tidigare stod.

Artikeln har uppdaterats 23.6.2021 klockan 10.14 med en korrigering om att det uppstod trängsel ombord på Viking Grace mellan Åbo och Stockholm, inte på Viking Amorella som det tidigare stod.

Diskussion om artikeln