Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Det är bara en tidsfråga innan det smäller igen” - Emsalö byaråd slår larm om trafiksäkerheten på ön

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 15:38.
En kurvig väg på Emsalö.
Bildtext Emsalövägen bjuder på vackra vyer och tvära kurvor, som här vid Edesviken.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Fortkörning, oljud, parkeringsproblem och en allt för smal huvudväg vållar bekymmer på Emsalö. Byarådet vill nu att NTM-centralen sänker på hastigheten på Emsalövägen.

Emsalövägen bjuder på en variationsrik körupplevelse med kurva efter kurva i en ofta kuperad vacker terräng. Ibland öppnar sig en kort raksträcka på vägen som blir allt smalare desto längre söderut färden för på Emsalö.

- Vägen är krokig och fin. Visst är det vackert och idylliskt att köra igenom här. Jag förstår nog människor som gärna kommer hit ut och tar sig en tur, säger Lars Wikholm. 

Han bor några kilometer norr om den välbesökta Varlaxudden och leder den arbetsgrupp som byarådet har tillsatt för att utreda trafiksäkerheten på ön.  

- Tyvärr så är det ganska vanligt med fortkörning på Emsalövägen. Man kommer in hårt över bron, sen kommer en raka där det körs hårt. Vid Bengtsby är det få som håller 40 km/h och på Långbergsrakan har vi mätt 136 km/h på ett 80-område.

Förra sommaren ökade trafikmängden på Emsalö. Coronasituationen medförde fler besökare till olika friluftsområden, samtidigt har också betydande nybyggande satt i gång på några platser.

En kurvig väg på Emsalö.
Bildtext Lars Wikhom undviker för det mesta att gå längs med den smala vägen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Redan på höstsidan förra året kom det enormt mycket klagomål från invånarna. De var bekymrade över trafiksäkerheten och mängden samt över oljudet, säger Lars Wikholm. 

Han tillägger att Emsalövägen är väldigt smal.

- Är det två bilar som möts och någon som går, så ryms man helt enkelt inte. Det blir jättemycket farliga situationer. 

- Lägg sen till fortkörningen. Nu har vi en hel del sådana som alldeles tydligt kommer hit bara för att köra vägen ut och in och antagligen har tidtagning på hur snabbt det går, säger Lars Wikholm. 

Byarådet har med hjälp av en enkät undersökt hur invånarna ser på trafiksituationen. Enkäten presenterades på ett invånarmöte som hölls på Midgård i mitten av juni. 

Den upplevda trafiksäkerhetskänslan hade enligt den blivit mycket sämre.

- Över 80 procent upplever att trafiksäkerheten har blivit direkt riskabel under det senaste året.

Lasse Wikholm vid ett trädgårdsbord.
Bildtext Lars Wikholm och det digra enkätmaterialet.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Av byns cirka 300 hushåll svarade drygt 100 på trafikenkäten. Av dem anser 78 procent att hastighetsbegränsingen kunde ändras på vissa vägavsnitt längs med Emsalövägen för att förbättra på trafiksäkerheten.

- Vi hoppas att man konsekvent skulle ta ner grundhastigheten till 60 km/h längs med Emsalövägen samt sätta upp lite mera hjortskyltar, säger Lars Wikholm. Vägen borde också breddas i synnerhet längre söderut där den är alldeles för smal. 

Nu ska byarådet vända sig till NTM-centralen med sina synpunkter och en ansökan om nya hastighetsbegränsningar för trafiken på öns huvudled.

Bäst att hoppa av cykeln

Pertti Salovaara kommer cyklande till Byaboden i Bengtsby. Från cykeln sticker det ut en vass röd pinne som ska hålla bilarna på rätt avstånd.

- I dag när det är vardag är trafiken lagom, men veckosluten är mycket besvärliga med alldeles för mycket trafik som kör hårt, säger han.

Han säger att han ibland måste hoppa av cykeln för att vara på den säkra sidan. Motorcyklister tycker han inte om.

- De tycks inte alls ha fartbegränsningar. På söndagen skedde här en svår olycka då en motorcyklist väjde för en vitsvanshjort. Det är bara en tidsfråga innan det smäller igen, säger Pertti Salovaara.

Själv väljer Lars Wikholm att inte längre promenera längs med Emsalövägen.

- Hemskt gärna är man inte längre ute på vägen med cykel eller till fots. Här finns farliga platser med dålig sikt. Bilisterna tycks inte riktigt förstå att sakta ner.

En kurvig väg på Emsalö.
Bildtext Många invånare på Emsalö skulle vilja sänka grundhastigheten till 60 km/h på Emsalövägen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln