Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA blockerade över 30 iranska webbplatser – men många av dem dök genast upp igen

Från 2021
USA:s justitieminister Merrick Garland höll ett tal på justitieministeriet den 15 juni.
Bildtext USA:s justitieminister Merrick Garland höll ett tal på justitieministeriet den 15 juni.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det amerikanska justitieministeriet har beslagtagit och blockerat 36 iranska eller Iranstödda webbplatser. Justitieministeriet hävdar att de berörda hemsidorna är kända för att sprida desinformation eller är kopplade till våldsamma organisationer.

USA:s justitieministerium meddelade på tisdag kväll att man beslagtagit 33 webbplatser som användes av Irans statskontrollerade radio- och tv-kanaler och tre webbplatser som användes av den Iranstödda milisen Kataib Hezbollah, som är verksam i Iran.

Blockeringen av de här hemsidorna skedde enligt domstolsbeslut, uppgav justitieministeriet.

Bland de blockerade webbplatserna fanns exempelvis den iranska engelskspråkiga nyhetssajten Press TV och den statliga tv-stationen Al-Alam.

Flera av de berörda hemsidorna dök snart upp igen på nya adresser, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Webbplatserna beslagtogs bara några dagar efter att ärkekonservativa Ebrahim Raisi valdes till ny president i Iran. I söndags avbröts också förhandlingarna om ett förnyat kärnenergiavtal med Iran. Förhandlarna från Iran, USA, Frankrike, England, Tyskland, Kina, Ryssland åkte hem "för konsultationer" och det är oklart när man återupptar försöken att återuppliva Iranavtalet igen.

I oktober i fjol beslagtog USA tiotals iranska webbplatser och då uppgav USA:s justitieministerium att de användes av Iranska revolutionsgardet "för att sprida politisk desinformation världen över".

Källor: Reuters, Yle, TT

Diskussion om artikeln