Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Är det dags att utlysa klimatnödläge? Utkastet till IPCC:s nästa klimatrapport är snudd på dystopiskt

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 13:36.
Massor av demonstranter med skyltar vid klimatstrejken i Sydney den 20 september 2019.
Bildtext Klimatpanelen skriver att världens länder gör för lite och för sent - ett budskap många unga skanderat ut redan en längre tid. På bilden klimatprotesten Fridays for future.
Bild: AAP

Följderna av klimatförändringen slår snabbare än vad forskare tidigare trott och länders löften om att bli koldioxidneutrala räcker inte. Endast genom att i grunden ändra på vårt sätt att leva kan vi dämpa konsekvenserna. Det framgår ur utkastet till IPCC:s nästa stora rapport.

Arter dör ut, sjukdomar sprider sig, värmen gör platser obeboeliga, hela ekosystem förstörs och städer hotas av stigande vattennivåer.

Det låter som en till apokalyptisk film om världens undergång, men det är verkligheten som ett barn som föds idag kan förvänta sig leva med innan hen fyller 30 år. Då kommer de här konsekvenserna att påverka så gott som alla länder på vår planet.

Det skriver FN:s klimatpanel IPCC i ett utkast till sin nästa stora rapport om klimatförändringen. Rapporten kommer vara den mest heltäckande översikten av klimatförändringen som någonsin gjorts och ska vara cirka fyra tusen sidor lång.

Nyhetsbyrån AFP har fått ta del av materialet.

Borde regeringen utlysa klimatnödläge?

Aktivisterna i miljörörelsen Elokapina har väckt uppmärksamhet genom att bland annat blockera Mannerheimvägen utanför riksdagshuset i Helsingfors. De kräver att regeringen utlyser ett klimatnödläge. Deras slutsats stöds av IPCC:s kommande rapport.

Runtom i världen lovar regeringar och företag att bli koldioxidneutrala. Finland ska enligt Sanna Marins regering bli det senast år 2035. Men utkastet till rapporten fungerar som en verklighetscheck. Det är helt enkelt för sent och det räcker inte.

För att kunna begränsa följderna av klimatförändringen måste människans sätt att leva förändras på systemnivå. Det handlar om hur vi organiserar våra samhällen.

I utkastet påminner klimatpanelen om att stora klimatförändringar i vår planets historia förändrade livet på jorden och utrotade merparten av arterna. Har människorna sått fröet till sin egen undergång? Den frågan ställer IPCC i utkastet.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021.
Bildtext Aktivister blockerar Mannerheimvägen och krävde åtgärder. Demonstrationen utanför riksdagshuset slutade med att polisen bar bort aktivisterna.
Bild: Juho Liukkonen / Yle

Det räcker inte att köpa en Tesla - här är de viktigaste punkterna

Trots att det är frågan om ett utkast är det osannolikt att helhetsbilden förändras innan rapporten publiceras.

  • IPCC varnar för att en uppvärmning på 1,5 grader kommer att orsaka allvarliga följder som påverkar livet på jorden i flera århundraden framåt. Uppvärmningen som pågår har redan haft konsekvenser för klimatet.

  • Tiotals miljoner fler människor hotas av kronisk hunger innan år 2050. Klimatförändringen har redan minskat skördar från flera viktiga grödor med mellan fyra och tio procent.

  • Om uppvärmningen stannar vid 1,5 grader kommer cirka 350 miljoner människor som lever i urbana miljöer få leva med vattenbrist. Uppvärmningen orsakar torka. Om vi lyckas stoppa uppvärmningen vid 2 grader stiger siffran till 410 miljoner. Då kommer också ytterligare 420 miljoner människor utsättas för extrem torka och farliga värmeböljor.

  • Okända dominoeffekter kan förekomma och vid vissa gränsvärden finns det ingen återvändo. Till exempel kan smältande isar på Grönland och i västra Antarktis leda till att havsnivån stiger med flera meter.

  • Endast omedelbara åtgärder för att förändra sättet människan lever på kan tygla klimatförändringen. Det räcker inte att köpa en Tesla. Vår energiproduktion, våra matvanor och hur vi bor måste ändra för att minska på överkonsumtionen som accelererar klimatförändringen.

  • Varje decimal är viktig och alla åtgärder som bromsar klimatförändringen behövs. Om vi lyckas stävja uppvärmningen vid 1,5 grader påverkas klimatet mycket mindre än vid två grader. I båda fallen leder klimatförändringen till permanenta förändringar för livet på jorden.

Klimatpanelens rapport ska publiceras i februari 2022. IPCC skriver att vi i nuläget är på väg mot en uppvärmning på tre grader.

Källa: AFP