Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty anklagar grekiska myndigheter för att tvinga bort migranter med våld – "blivit en ny praxis"

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 09:00.
Grekisk polis patrullerade vid Evros-floden den 8 juni.
Bildtext Grekisk polis patrullerade vid Evros-floden den 8 juni.
Bild: AFP / Lehtikuva

Grekiska myndigheter använder våld, hot och godtyckligt frihetsberövande för att tvinga tillbaka migranter till Turkiet. Den anklagelsen riktas mot Grekland av människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport. Amnesty hävdar att olagligheter av det här slaget har blivit praxis vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.

Amnesty har också i tidigare rapporter, exempelvis i april i fjol, anklagat Grekland för systematiska människorättsbrott mot migranter och för olagliga sätt att tvinga dem tillbaka till Turkiet eller att förhindra dem att ta sig till Grekland.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis förnekade tidigare den här månaden att migranter skulle ha tvingats tillbaka med våld.

Amnestys senaste rapport om ämnet är rubricerad "Våld, lögner och pushbacks - flyktingar och migranter nekas fortfarande säkerhet och asyl vid Europas gränser".

Rapporten fokuserar på Evros-regionen, vid landgränsen mellan Grekland och Turkiet. Den bygger huvudsakligen på vittnesmål från 16 migranter om 21 incidenter där totalt ett tusental migranter ska ha tvingats tillbaka över gränsen till Turkiet, i strid med grekisk och internationell lag.

Brutal hantering vid gränsfloden

Enligt Amnesty använde grekiska myndigheter våld, hot om våld, godtyckliga gripanden och möjligen också tortyr för att tvinga bort migranter.

Migranter vittnar om extra brutal hantering i den sista fasen, då de utsatts för misshandel, batongslag och sparkar vid gränsfloden Evros av både uniformerade och civilklädda personer som tvingat dem över till den turkiska sidan.

Män ska ha klätts av nakna, ibland inför kvinnor och barn.

En del av fallen som Amnesty dokumenterat gäller inte personer som befunnit sig i närheten av gränsen. I åtminstone fyra av fallen har människor gripits längre in på det grekiska fastlandet och förts tillbaka till gränsen. Två av fallen ska handla om personer vars status som asylsökande redan hade registrerats i Grekland.

– Det är uppenbart att flera grekiska myndigheter samarbetar tätt för att med brutala medel frihetsberöva människor som söker säkerhet i Grekland, säger Adriana Tidona vid Amnesty.

Amnesty kräver att Grekland och EU ska utreda och stoppa övergrepp av det här slaget. Enligt organisationen är den här typen av hantering på väg att bli ett vedertaget handlingsmönster, trots grekiska förnekanden.

Källor: Amnesty, AFP

Diskussion om artikeln