Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Montreal en seger från final – Jesperi Kotkaniemi gjorde sitt nionde slutspelsmål och gick upp på samma saldo som Sidney Crosby och Wayne Gretzky

Från 2021
Jesperi Kotkaniemi firar Montreals första mål.
Bildtext Jesperi Kotkaniemi gjorde matchens första mål.
Bild: Lehtikuva / Getty Images / AFP Ethan Miller

Montreal är nu bara en match från finalserien i NHL efter att ha besegrat Vegas med 4–1 på bortais. Laget leder nu matchserien med 3–2.

Jesperi Kotkaniemi gav Montreal ledningen med 1–0 då 8.45 hade spelats. Josh Anderson sumpade ett friläge, men Kotkaniemi var först på returen som han petade in i ett tomt gapande mål. Svag försvarsinsats av Nick Holden som tappade markeringen på finländaren.

Se målet på Twitter.

Kotkaniemi har i årets slutspel noterats för 5+2=7 poäng på 15 matcher. Finländaren, som fyller 21 år om två veckor, har nu gjort nio slutspelsmål i karriären – lika många som exempelvis Sidney Crosby, Wayne Gretzky och Patrick Kane i samma ålder.

Jaromir Jagr toppar målstatistiken för 21-åringar med sina 14 fullträffar.

Den unga finländaren prisades för sitt defensiva spel och dessutom vann han 58 procent av tekningarna.

Motigt för Vegas stjärnor

I den andra perioden utökade Eric Staal och Cole Caufield bortaledningen till 3–0 och det var uppförsbacke för Vegas.

Max Pacioretty fick in en reducering i början av den tredje perioden då han gjorde sitt första mål i matchserien, men Vegas kom inte närmare än så. Nick Suzuki punkterade matchen med sitt mål i tom kasse på slutet. Suzuki noterades för 1+2 i matchen.

Montreal imponerade med sitt kollektiva försvar som Vegas stjärnanfallare än en gång stångades mot. Pacioretty öppnade sitt målkonto i matchserien, medan andra stjärnanfallare i Vegas ännu inte har överlistat Montreals storspelande målvakt Carey Price.

William Karlsson, Jonathan Marchessault, Reilly Smith, Chandler Stephenson, Mark Stone och Alex Tuch ligger kvar på noll mål.

Inför matchen spekulerades det i vem som skulle vakta Vegas mål efter att andravalet Robin Lehner med framgång agerat burväktare i den senaste matchen. Valet föll på Marc-André Fleury som stod i vägen för 22 av 25 skott.

Sällsynt med kanadensiska finallag

I Montreal har Artturi Lehkonen, som spelade tillsammans med Philipp Danault och Brendan Gallagher, haft långa dagar på jobbet. I natt noterades han för nästan 18 minuter i istid och spelade tredje mest av Montreals anfallare.

Montreal skaffade sig två matchbollar. Lagen möts i Montreal natten till fredag och en eventuell sjunde och avgörande match spelas i Las Vegas natten till söndag.

Om Montreal tar sig till final lyckas laget med bedriften för första gången sedan 1993. Ett kanadensiskt lag har senast spelat i finalserien för tio år sedan. Säsongen 2010–11 förlorade Vancouver den sjunde och avgörande matchen mot Boston.

Resultat:

Vegas–Montreal 1–4

MTL: Joel Armia 0+0, +/- 0, 12.53
MTL: Jesperi Kotkaniemi 1+0, +/- 0, 14.04
MTL: Artturi Lehkonen 0+0 +/- 0, 17.52

Montreal leder med 3–2 i matcher.