Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Från krittavlor och träbänkar till nutid – Raseborgs museum bjuder på en tidsresa genom skolans historia

Uppdaterad 25.06.2021 07:54.
Interiör från utställning på museum.
Bildtext Samtliga utställda föremål som ingår utställningen Back to school kommer ur Raseborg museums egna samlingar, bland annat finns ett stort antal skolplanscher i olika ämnen.

Vandra bland uppstoppade kråkor, krittavlor och kulramar och känn påtagligt på förändringen som skett i skolvärlden från 1800-talet till våra dagar. En tidsresa genom skolhistoria bjuder utställningen Back to school på vid Raseborgs museum i Ekenäs.

I år har det gått exakt 100 år sedan det infördes allmän läroplikt i Finland. Året var då 1921.

Redan långt tidigare år 1603 grundades i Ekenäs och Raseborgs grevskap den första elementarskolan av greve Moritz Leijonhufvud.

Skolan var avsedd för mer eller mindre kunskapshungrande pojkar.

– Skolan var avsedd för begåvade pojkar som skulle göra tjänstemannakarriär eller prästkarriär. Det var det kronan och kyrkan behövde, berättar utställningsamanuens Vesa Kiljo vid Raseborgs museum.

Denna skola förblev sedan traktens enda offentliga skola under mer än 200 år.

Interiör från utställning på museum.
Bildtext Besök klassrum från 1800-talet till våra moderna dagar och se hur hårda skolbänkar förvandlats till pulpeter och stolar med ryggstöd.

För allmogebarn ordnades senare under 1600-talet undervisning i församlingarnas regi, i så kallade ambulerande skolor där barnen under tvåveckorsperioder stavade sig igenom bibeltexter.

- Det var inte så populärt att skicka barnen till den skolan, det ansågs att barnen inte skulle lata sig, berättar Vesa Kiljo.

På 1860-talet grundades de första folkskolorna i Finland som erbjöd kostnadsfri undervisning för alla barn.

Lyssna till Vesa Kiljo som berättar om den utvecklingen som skett från de första skolorna i regionen till folkskolan.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet!

Back to school - en tidsresa genom skolvärlden med Vesa Kiljo på Raseborgs museum
Back to school - en tidsresa genom skolvärlden med Vesa Kiljo på Raseborgs museum - Spela upp på Arenan

Unik samling gamla skolföremål

Samtliga utställda föremål som ingår utställningen kommer ur Raseborg museums egna samlingar. Vesa Kiljo är speciellt glad över att nu kunna visa upp samlingen för allmänheten.

– I våra samlingar finns föremål från tidigt 1800-tal. Vi har skolbänkar och undervisningsmaterial från den tiden. Det har jag inte sett någon annanstans, oftast kommer föremålen från folkskolans tid, konstaterar Vesa Kiljo.

Skolplanscher från 1930-talet

I utställningen ingår även ett stort antal skolplanscher. Dessa planscher som i tiden användes i undervisningssyfte har i våra dagar blivit synnerligen populära som inredningsföremål.

Interiör från utställning på museum.
Bildtext En nostalgitrip genom skolvärlden bjuder Raseborgs museum på då det gått 100 år sedan allmän läroplikt infördes i Finland.

På Raseborgs museum kan besökaren se ett stort antal planscher från 1930-talet. Planscherna fyllde behovet av att visa hur världen såg ut på den tiden då det inte fanns fotografier som det finns idag.

– Vi har massor av planscher i vår samling och vi har försökt få med så många som möjligt i utställningen. Här finns allt från djur och växter till historia och religion, berättar utställningsamanuens Vesa Kiljo.

Diskussion om artikeln