Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

På med skyddsglasögonen! Stor risk för ögonskador vid padel, varnar svenska ögonläkare

Från 2021
Padeltennis
Bildtext Padel har kraftigt ökat i popularitet under de senaste åren.
Bild: Arash Matin / Yle

Padeltennis har seglat upp som en populär racketsport i både Finland och framförallt Sverige. Nu ser flera ögonkliniker runt om i vårt västra grannland en ökning av ögonskador relaterade till sporten, uppger Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Sahlgrenska universitetssjukhusets ögonklinik har fått ta hand om allt fler patienter med ögonskador som uppstått i samband med padelspel. De flesta patienterna har haft relativt lindriga skador, till exempel mindre blödningar inne i ögat som inte behöver opereras.

Men det har också rapporterats om enstaka allvarliga fall där padelspelare har fått en bestående synnedsättning. Vid svår skada finns risk för blindhet.

Skyddsglasögon kunde avsevärt minska ögonskador

I en artikel i Läkartidningen konstaterar ögonläkare att padel är en potentiell högrisksport för ögonskador och att det därför skulle det vara bra om spelare använde skyddsglasögon.

Universitetssjukhusets ögonkliniks överläkare, ögonforskaren Gunnar Jakobsson drar en parallell till innebandy. Inom grenen såg man en ökning i ögonskador då sporten snabbt ökade i popularitet under 1990-talet i Sverige.

– Innebandy blev under en period den sport som orsakade flest ögonskador. Tack vare införandet av obligatoriska skyddsglasögon på barn- och juniornivå och starka rekommendationer för seniora spelare har ögonskador bland innebandyspelare minskat, säger han.

Padeltennisplan
Bildtext Under de senaste åren har det på många håll i Finland byggts både inomhus- och utomhusplaner.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ögonskador som kan uppstå vid riskfyllda sporter kan effektivt undvikas med hjälp av skyddsglasögon eller annat ögonskydd så som visir och galler, visar flera vetenskapliga studier. Enligt Sahlgrenska akademin minskar risken för ögonskador med upp till 90 procent om skydd används på rätt sätt.

Källa: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Läkartidningen

Diskussion om artikeln