Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Samlingspartiets röstmagnet Jorma Wiitakorpi föreslås bli styrelseordförande i Borgå - SFP kniper ordförandeskapet för fullmäktige

En man med en kaffemugg sitter nära havet.
Bildtext Jorma Wiitakorpi kammade hem flest röster för Samlingspartiet i Borgå i årets val.

Både nya och rutinerade kandidater föreslås för toppositionerna i stadsfullmäktige i Borgå.

Förhandlingarna om Borgåfullmäktiges förtroendeposter avslutades på tisdagen.

Posten som stadsfullmäktiges ordförande tillskrivs Svenska folkpartiet och det blir Samlingspartiet som får posten som stadsstyrelsens ordförande.

På onsdag förmiddag meddelade Samlingspartiets och Kristdemokraternas fullmäktigegrupp att de föreslår att diplomingenjör Jorma Wiitakorpi ska få sköta uppdraget som stadsstyrelsens ordförande. 

Wiitakorpi valdes i årets kommunalval för första gången in i stadsfullmäktige, med flest röster av alla i partiet. Wiitakorpi leder också Samlingspartiets och Kristdemokraternas fullmäktigegrupp.

Rutinerade namn på toppositioner i fullmäktige

Svenska folkpartiet meddelar att de vill se röstdrottningen Mikaela Nylander sköta posten som fullmäktigeordförande. Nylander har varit ordförande för fullmäktige också under den pågående valperiorden.

På grund av sitt nya jobb som statssekreterare för justitieminister Anna-Maja Henriksson kan Nylander inte fungera som stadsstyrelsens ordförande.

Samlingspartiets Markku Välimäki föreslås få sköta uppdraget som första vice ordförande i fullmäktige.

Välimäki har suttit med i fullmäktige och stadsstyrelsen i flera perioder.