Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett slag mot Hong Kongs demokrati och pressfrihet - prodemokratiska tidningen Apple Daily lägger ner verksamheten, journalister gripna

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 12:21.
En reporter från Apple Daily intervjuar en person som stöder tidningen utanför Apple DAilys högkvarter.
Bildtext En reporter från Apple Daily intervjuar en person som stöder tidningen utanför Apple Dailys högkvarter.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hong Kongs största prodemokratiska tidning Apple Daily tvingas upphöra med sin verksamhet. Polisen har gripit en kolumnist och en reporter.

Den här veckan upplever Hongkong ytterligare ett slag mot pressfriheten då den prodemokratiska tidningen Apple Daily tvingas lägga ner sin verksamhet. Den sista tidningsupplagan ges ut på torsdag.

Apple Daily har sagt att beslutet görs för att skydda arbetstagarna. Tidningen har i snitt 600 anställda.

Enligt lokala medier har polisen gripit en kolumnist och en reporter för Daily Apple, uppger Reuters. Kolumnisten anklagas för att ha brutit mot den nationella säkerhetslagen och för samarbete med utländska krafter.

En räd gjordes på tidningens kontor förra veckan efter att tidningen anklagats för att bryta mot Hong Kongs kontroversiella säkerhetslagar. Polisen grep då fem anställda. Redan då meddelade Apple Daily att verksamheten inte kommer att kunna fortsätta länge till.

Tillgångar på 1,92 miljoner euro som är kopplade till företaget har frusits, och därför tvingas tidningen lägga ner sin verksamhet.

Flera internationella pressfrihetsorganisationer har beskrivit åtgärderna mot Apple Daily som sista spiken i kistan för press- och yttrandefriheten i Hongkong.

Källor: Reuters, AP, BBC