Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Det var som om det hela tiden brann" – Linda Rosendal fick uppleva en passion som blev för stor

Från 2021
Uppdaterad 03.07.2021 09:46.
Linda Rosendal poserar avklädd i en mörk studio.
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Den stora passionen är något många drömmer om. Men passionen kan förvandlas till något destruktivt som uppslukar allt syre i livet.

Ålänningen Linda Rosendal är känd bland annat för podcasten Livshissen där hon tillsammans med Camilla Bergendahl prata öppet om sitt liv – allt från vardagens nöjen och bekymmer till större frågor.

Som sextonåring fick Linda sin första seriösa pojkvän och blev ung mamma. Först därefter kom den stora passionen in i bilden.

– Jag mötte en man som tog mig med hull och hår. Vi blev besatta av varandra. 

Efter illamåendet kommer en kick

Linda beskriver det som att hon fick ett årskort till ett tivoli med allt från berg-och-dalbana till flygande mattor och kaffekoppar. 

– Det är tivoli, en nöjespark, där det också finns lite obehagliga karuseller du vill prova på fastän du vet att du kommer att bli lite illamående. Men känslan efter att illamåendet gått över är en kick. 

Passionen blev till slut för uppslukande, mot slutet blev den destruktiv och Linda beskriver det som ett beroende.

– Man är som i ett rus hela tiden, blir hela tiden bekräftad och bekräftar. Man är mycket aktiv och det blir uttröttande efter ett tag.

Linda Rosendal poserar avklädd i en mörk studio.
Bildtext Linda fick lov att ersätta det passionerade förhållandet med annat.
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Galen kärlekskarusell

Paret levde ett varannan-vecka liv med omväxlingsvis storfamilj och något som Linda beskriver som en “helt galen kärlekskarusell”.

– Det var väldigt mycket känslor och otroligt explosivt, så här efteråt känns det helt vansinnigt. Det var som om det hela tiden brann. Vi var inte så sunda tillsammans. 

Linda tror att paret inte alls var redo för vardagens utmaningar eftersom de hade hoppat över lära-känna-varandra-fasen.  

– Vi hoppade rakt in i passionen och blev nog beroende av varandra. Till stor del handlade det om bekräftelse.

Linda berättar att det krävdes en ordentlig detox för att komma ut ur förhållandet och relationsmönstret som skapats. Tomrummet måste ersättas med något sundare och det var allt annat än lätt. 

– Behovet och lusten bor ju i mig, den finns alltid där och den vill blomma ut, energin finns kvar på gott och ont.

I kroppen och livet (länk)  berättar Linda om hennes passion till livet idag. 

Mer om ämnet på Yle Arenan