Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svår rusning vid finsk-ryska gränsövergångsstället – finska fotbollsfans släpptes in utan att coronatestas

Bussar står i lång kö vid finsk-ryska gränsövergångsstället i Vaalimaa.
Bildtext Ett tiotal bussar och ett hundratal personbilar stod i kö vid finsk-ryska gränsen.

Gränsövergångsstället i Vaalimaa täpptes till på tisdag kväll då finländska fotbollsturister återvände från EM-matchen i S:t Petersburg. För att lätta på trycket beslöt vårdsamkommunen Kymsote att släppa folk över gränsen utan att coronatesta dem.

Åbobon Jukka Laine, som reste till S:t Petersburg för att se EM-matchen, berättar att gränsövergången gick smidigt på ryska sidan av gränsen. Men vid gränsövergångsstället i Vaalimaa fastnade bussen mitt i en enorm rusning.

Efter ett antal timmar började vattnet ta slut i 30 graders hetta.

 – Vi fick ingen mat eller vatten någonstans ifrån. Sen hörde vi att gränsen stänger vid halv tio. Vi hade ingen information om vi kommer över gränsen innan det och om vi får mat eller vatten. Då blev vi oroliga för barnen, men också hur andra människor ska klara sig, berättar Laine.

Coronatestning fördröjde gränsövergången

Som värst stod ett tiotal bussar och ett hundratal personbilar fast vid gränsen. Väntetiden kunde gå upp till tre timmar.

Gränsövervakare Jari Huttunen i Vaalimaa berättar att trafiken flöt smidigt på under dagen, men i början av kvällen anlände en stor del av trafikmassan inom loppet av några timmar.

– Den främsta anledningen till rusningen vid gränsen var coronariktlinjerna och coronatestandet. Efter gränskontrollen tar coronatesterna så pass mycket tid att det blev stockning i trafiken.

Huttunen berättar att en sådan mängd trafik är helt normal i vanliga fall, särskilt under sommaren. Men under coronapandemin har trafiken sällan varit så stor.

Resenärer släpptes in utan coronatest

– Väntetiderna skulle ha blivit helt orimligt långa om gränsövergången inte hade påskyndats, konstaterar chefsöverläkare Marja-Liisa Mäntymaa vid Kymsote.

Det fanns inte heller några ytterligare personalresurser för att påskynda provtagningen. Därför beslöt Kymsote till sist att avsluta coronatestandet. Omkring 800 människor släpptes över gränsen utan att testas.

Mäntymaa poängterar att det inte är frågan om att människor släpptes fritt fram över gränsen utan någon slags kontroll. 

– Istället för att ta eventuella test samlade vi in personuppgifter, som sedan kan förmedlas till hemkommunen. Då kan hemkommunen se till att resenären verkligen tar ett coronatest tre dagar efter ankomst. 

Dessutom uppmanades alla resenärer till att följa frivillig karantän.

Svårt coronaläge i S:t Petersburg

Coronaläget i S:t Petersburg har försämrats kraftigt inom kort tid.

Redan innan rusningen i tisdags har flera finska fotbollsturister testat positivt antingen vid övergångsgränsen i Vaalimaa eller tre dagar senare efter ankomst, berättar Mäntymaa.

– Hur stor risken för spridningen är beror väldigt mycket på hur man beter sig efter att man återvänt från fotbollsresan.

Därför uppmanar Mäntymaa särskilt fotbollsturisterna till att ta sitt ansvar. Hon påminner också om att den frivilliga karantänen gäller trots att det är midsommar.