Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska aktörer fick utmärkelser – Petalax är årets by

Från 2021
Gabriella Jokela och Kristina Vesterback
Bildtext Gabriella Jokela och Kristina Vesterback är två eldsjälar i Petalax. Bilden är från 2020.
Bild: Yle/Anna Ruda

Nu har årets by, årets landsbygdsaktör, byaverksamhetens vägvisare och årets landsbygdsansikte korats. Bakom utmärkelserna finns Aktion Österbotten och och Österbottens förbund.

Petalax i Malax fick utmärkelsen årets by. Motiveringen var att Petalax har stark framtidstro med visioner, levande föreningsliv och lyckad företagsamhet i förhållande till byns storlek.

Kristina Vesterback är aktiv inom föreningen Arbetsgruppen för Petalax.

– Det känns fint att Petalax fick utmärkelsen årets by, säger Vesterback till Yle Österbotten.

Vesterback tror att de många aktiviteterna och den goda servicen är två orsaker till att utmärkelsen i år tillföll Petalax.

Jag tror nog att Petalaxborna kommer känna sig stolta. Det är hela byns utmärkelse.

Kristina Vesterback

Frivilliga sjöräddare och forskare uppmärksammas

Årets landsbygdsaktör är Molpe sjöräddarna. Motiveringen lyder: "en trygghet för den österbottniska skärgården. Med frivilliga och aktiva medlemmar som träffas regelbundet, uppdaterar sitt kunnande kontinuerligt, välkomnar alla oberoende av erfarenhet och ålder samt underhåller verksamheten på talko."

Forskare.
Bildtext Forskaren Kenneth Nordberg har utsetts till byaverksamhetens vägvisare 2021.

Kenneth Nordberg är byaverksamhetens vägvisare 2021. Han är forskare i regionalvetenskap vid Åbo Akademi.

– Det är förstås hedrande att mitt arbete uppmärksammas på detta sätt. Jag är ändå helt och hållet en forskare, de vetenskapliga målsättningarna är huvudsaken. Om de får positiva sidoeffekter och att de uppskattas är förstås en trevlig bonus, säger Nordberg i ett pressmeddelande.

Humorgruppen KAJ är årets landsbygdsansikte

Utmärkelsen årets landsbygdsansikte tillfaller humorgruppen KAJ. I motiveringen belyser man humorgruppens sätt att på ett musikaliskt, skämtsamt och humoristiskt sätt underhålla på sin egen dialekt.

Utmärkelserna tilldelas på 9.7 sommarmarknaden i Petalax, ett evenemang som ordnas av Arbetsgruppen i Petalax. Den första österbottniska utmärkelsen delades ut för 20 år sedan, år 2001.

Diskussion om artikeln