Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget OS för Sandra Eriksson: "Jag kraschade in i den där jäkla häcken och dit försvann fem års jobb, bara sådär"

Från 2021
Sandra Eriksson svarar på frågor i en tv-intervju.
Bildtext Sandra Eriksson deltog i OS 2012 och 2016.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Hinderlöparen Sandra Eriksson har bestämt sig för att inte göra ett sista försök att kvalificera sig för sommar-OS som kör i gång om en månad. Hon uppger att hon är frustrerad, men att friidrottssatsningen fortsätter.

Sandra Eriksson meddelar på Instagram att hon ger upp drömmen om att tävla i sommar-OS i Tokyo. På måndag skulle 3 000 meter hinder ha stått på programmet i Vasa.

– På måndag är det min sista chans att kvala till OS och jag kommer inte att stå på startlinjen, skriver Eriksson på sitt konto.

Eriksson har under de senaste åren tävlat sparsamt på sin huvuddistans. Den färskaste tiden är från sommaren 2018.
– I fem år har jag kämpat som fan, så som idrottare med höga mål gör. Jag har betat av en hel del belastningsskador och kämpat med det mentala så jag var extremt tacksam över att jag fick ett extra år på mig att nå mitt mål. 
– Jag har verkligen utnyttjat det senaste året. Och det gav resultat. Jag hittade tillbaka till tryggheten i hinderlöpningen och började känna mig redo att jaga rankingpoäng så småningom. Och så kraschade jag in i den där jäkla häcken och dit försvann fem års jobb. Bara sådär. Frustrationen går inte att beskriva.

Träningsincident fick konsekvenser

I början av juni uppgav Eriksson att hon i april kraschade in i en häck och skadade knät, något som tvingade henne till en paus.

– Då jag väl var tillbaka på banan igen så funkade inte hinderträningen alls. Oron för att slå i häcken eller skada mig tog över och det låste sig mentalt. Så jag gick från att känna mig trygg till att känna mig rädd på några veckor, skrev Eriksson får några veckor sedan.

Planen var ändå att fixa en OS-plats under sommaren. Kvalgränsen 9.30,00 var tuff för Eriksson vars personbästa från 2014 lyder 9.24,70, men det går även att fixa en biljett via rankingen.

– Hur orättvist jag tycker att rankingsystemet är kräver ett helt eget inlägg. Men den här gången påverkade det inte mig så mycket, uppger Eriksson.
– Den här senaste månaden har varit skitjobbig. Då man har haft ett mål så länge och det bara försvinner är det svårt att hitta ny motivation.

Jag kommer inte att ge upp


Eriksson, som nyss fyllt 32, fortsätter sin satsning. Nästa år står både friidrotts-VM och -EM på programmet och om tre år är det igen dags för OS.
– Hur ledsen och besviken jag än är över ännu ett missat mål så kommer jag ändå inte att ge upp. Jag har kämpat för länge för att bara lägga ner.

– Nu jobbar vi vidare mot Paris 2024, ett år i taget. Och den här säsongen är inte över ännu, den har inte ens börjat, skriver hon.

Eriksson har tävlat i två OS, 2012 och 2016. Sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 är även Erikssons senaste mästerskap.