Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Gugi Kokljuschkin: Jag tycker om att sjunga vackra låtar om kärlek, det är ju det viktigaste i livet

Från 2021
En äldre man i kostym mot svart bakgrund.
Bildtext Gugi Kokljschkin utmanar Vegatoppen med låten Du är allting.
Bild: Niklas Meltio

Gugi Kokljuschkin har ägnat största delen av sitt liv åt musik, både som artist och inom musikindustrin. För ett år sedan debuterade han på svenska med låten Den jag kunde va och nu ger han ut en uppföljare.   

För ett år sedan debuterade Gugi Kokljuschkin på sitt andra modersmål med singeln Den jag kunde va, en egen version av Mikael Wiehes låt. 

Gugi Kokljuschkin utmanar Vegatoppen med låten Du är allting

Programmet är inte längre tillgängligt

Nu utmanar Kokljuschkin Vegatoppen med uppföljaren Du är allting, som är skriven av musikern och producenten Aki Sihvonen. 

– Låten är lite hårdare än mina tidigare traditionella singlar, säger Kokljuschkin.  

Han spelade in låten på finska under titeln Sä oot kaikki, men tyckte att det var självklart att också översätta den till svenska. Pasi Hiihtola står för översättningen. 

– Jag tycker den svenska texten är mycket vacker. Den följer den finska texten men har egna nyanser.

– Jag frågade av min tidigare producent Riku Mattila vad som händer nu eftersom jag bara tycks göra romantiska kärlekslåtar. 

Mattila svarade att han ska ta det lugnt och tänka på Leonard Cohen som också producerande nästan enbart kärlekslåtar.

– Då var jag nöjd. Jag tycker ändå om att sjunga vackra låtar om kärlek, det är ju det viktigaste i livet, säger Kokljuschkin.  

Från Finlands populäraste band till skrivbolagsdirektör 

Gugi Kokljuschkin har en lång musikkarriär bakom sig och har varit involverad i den finska musikbranschen i sextio år. Han slog igenom med bandet Topmost, som var ett av Finlands populäraste band på 60-talet. Ännu i dag är de aktiva och uppträder samt ger ut musik. 

År 1969 startade han sin solokarriär som ena halvan i Gugi & Pia och därefter har han bland annat fungerat som solist i rockbandet Utopia. 

Kokljuschkin har hunnit med en hel del som artist. Utöver det har han haft en dryga fyrtio år lång karriär inom musikindustrin i chefspositioner på olika skivbolag.  

Det här är Gugi Kokljuschkin

Sedan Kokljuschkin gav sig in i musikbranschen har det skett otroligt stora förändringar. 

– Jag kommer ihåg tiden när man gav ut vinyler, kassetter och CD-skivor. 

– Då fick artisterna intäkter från försäljningen av skivorna. 

Då var intäkterna från konserter väldigt små. Det fanns inga stora konserter, utan det var små klubbar och barer som gällde.

– Det betyder att intäkterna till majoriteten av artisterna har sjunkit väldigt mycket i och strömningstjänster. Men och andra sidan förtjänar artisterna på konserter, säger Kokljuschkin.

Många järn i elden

Numera är Kokljuschkin pensionerad, men han har fortfarande många järn i elden och musiken hänger fortfarande med. 

– Jag borde kanske ligga mera på soffan och läsa böcker och ta det lugnt. Det har jag inte varit så bra på, säger Kokljuschkin.

Under det senaste året har han ägnat sig åt att motionera mycket och välja låtar för det kommande albumet. Några av låtarna är komponerade av Lauri Tähkä, Timo Kiiski och Aki Sihvonen. Dessutom står Kokljuschkin själv för en del av kompositionerna. Som producent fungerar Hans Rautio.

Planen är att ge ut albumet på våren 2022, både på finska och svenska.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln