Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förundersökningen mot den olagliga fårslakten i Österbotten är klar

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 17:42.
Lammaskatras laitumella
Bildtext Den olagliga slaktmetoden anses vara grym och obarmhärtig. Fåren på bild har inget med den olagliga fårslakten att göra.
Bild: Riikka Pennanen / Yle

Förundersökningen om den österbottniska man som misstänks ha slaktat får genom att skära upp strupen på levande och obedövade djur är klar. Fler får än vad man ursprunligen trott har avlivats med den olagliga slaktmetoden.

På torsdagen meddelade polisen att förundersökningen är klar. Det har visat sig att antalet får som olagligt slaktats var betydligt fler än man tidigare befarat. Nu säger polisen att 2500 får avlivats utan bedövning. Tidigare trodde man att det handlade om cirka 1800 får.

Den huvudmisstänkte, en medelålders man, misstänks ha skurit upp halsen på fåren utan bedövning. Slaktmetoden är olaglig och anses orsaka djuret onödigt lidande och smärta.

Dessutom misstänker man att slaktavfallet från fåren har förstörts olagligt, vilket innebär miljöförstöring. Slaktresterna borde ha transporterats till en godkänd hanteringsanläggning. Polisen har inte kunnat klarlägga var slaktavfallet placerats, men det finns skäl för att misstänka grov miljöförstöring samt förorsakande av fara för spridning av djursjukdomar. Genom att undgå en godkänd hanteringsanläggning misstänks man ha sparat tusentals eller tiotusentals euro.

Flera misstänks för medhjälp till grovt djurskyddsbrott

Den huvudmisstänkta mannen har varit häktad under förundersökningen. Utöver det har två personer med betydligt mindre andel i brotten varit anhållna. Ytterligare sex personer har varit gripna för medhjälp till grovt djurskyddsbrott. Totalt har man hört 34 personer som är misstänka för medhjälp till grovt djurskyddsbrott och övriga brottsbenämningar. Största delen av dessa är fårfarmare. Sex av dem har redan konstaterats inte vara delaktiga i brotten. Totalt 88 brottsbenämningar finns med i förundersökningsprotokollet.

Det olagligt sålda köttet misstänks i huvudsak ha sålts till privata användare runt om i Finland, i främsta hand längs med västkusten.

Musta lammas syö heinää lampolassa.
Bildtext 2500 får har slaktats med olaglig metod i Österbotten. Fåret på bild har ingen koppling till texten eller brottshärvan.
Bild: Nella Nuora / Yle

Största delen av djuren slaktades i Österbotten, resten i norra och mellersta Finland.

Brottshärvan med de olagligt slaktade fåren fick sin början 2018 då kommunens veterinär och miljö- och hälsovårdsdirektören gjorde observationer på en fårgård.

Enligt förundersökningen har fårköttsförsäljningen genererat över 200 000 euro i brutto och 100 000 euro i netto.