Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flera arenor lyses upp i Tyskland – Uefa bytte ut sin logo till en i regnbågens färger och svarade på kritiken efter att ha nekat München att lysa upp stadion

Från 2021
Allianz arenan i München upplyst i regnbågens färger.
Bildtext Arenan i München upplyst i regnbågens färger i januari i år.
Bild: imago sport/ All Over Press

Inför mötet mellan Tyskland och Ungern meddelade Europeiska fotbollsförbundet Uefa att stadion i München inte får lysas upp i regnbågens färger. Ett beslut som väckt reaktioner. München kommer flagga på annat håll, och nu har Uefa kommenterat beslutet.

München ville visa solidaritet med unga hbtq-personer efter att Ungerns parlament förra veckan varlde att förbjuda spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

Uefa avslog borgmästare Dieter Reiters begäran om att lysa upp arenan i regnbågens färger. Något som Münchens borgmästare sade att är "skamligt". München kommer i stället lysa upp olympiska tornet och ett vindkraftverk, och ha regnbågsflaggor vid stadshuset.

Nu har även Uefa bytt sin logo till en variant i regnbågens färger, och kommenterat sitt beslut i ett pressmeddelande.

"I dag är Uefa stolt över att bära regnbågens färger", inleder Uefa sitt pressmeddelande.

Europaparlamentarikern Silvia Modig analyserade Uefas beslut för Yle Urheilu. Enligt henne kan problemet ligga i hur Münchens förfrågan var formulerad.

– När Münchens myndigheter meddelade att det handlar om ett ställningstagade, så förstår jag att Uefa är tvungna att ta det här beslutet. Som efterklok är det lätt att säga att München borde ha formulerat saken på annat sätt. Som så att de stöder och betonar mänskliga rättigheterna med den gesten, kommenterade Modig.

"Inte en politisk symbol"

I sitt pressmeddelande svarar Uefa på kritiken om att beslutet skulle ha varit ett politiskt ställningstagande:

"En del personer har tolkat Uefas beslut att neka Münchens förfrågan om att lysa upp stadion i regnbågens färger som politiskt. Tvärtom, förfrågan i sig självt var politisk, kopplad till ungerska fotbollslagets närvaro på stadion för kvällens match mot Tyskland", skriver Uefa och fortsätter:

"För Uefa är regnbågen inte en politisk symbol, utan ett tecken på stark förbindelse för mångfald och inkludering i samhället."

Arenor lyses upp på annat håll

Även olympiastadion i Berlin kommer lysas upp, och flera bundesligaklubbar har meddelat att de kommer flagga.

Enligt Bild kommer åtminstone klubbarna Köln, Frankfurt, Berlin, Wolfsburg, Augsburg, Hannover, Dresden und Düsseldorf att lysa upp sina arenor. Därtill kommer 38 andra stadion delta på annat vis, enligt tidningen.

Diskussion om artikeln