Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen varnar för bedrägerier i bankernas namn

Från 2021
Bild på en datornmus och flera 100-eurossedlar.
Bildtext Det kan vara mycket svårt att upptäcka att man blivit utsatt för ett nätbedrägeri innan det är för sent.
Bild: lev dolgachov

Ett textmeddelande eller ett mejl där avsändaren falskt utger sig för att vara banken kan bli ödesdigert för den som luras in i bedrägeriet.

Det vanligaste tillvägagångsättet för bedrägeriet är att man luras in på en falsk sida som till utseendet påminner om den egna nätbankssidan. Det kan även vara riskabelt att använda sig av en sökmotor när man ska besöka nätbanken, eftersom den falska sidan kan dyka upp högre upp än den riktiga nätbankssidan.

Offret som tror sig logga in på sin nätbank skriver i själva verket sina nätbankskoder direkt till de kriminella bakom bedrägeriet. Då brottslingen loggar in i offrets riktiga nätbank med de koder som behövs skickas en bekräftelsekod till offret. Om bekräftelsekoden fylls i korrekt slipper brottslingen direkt åt alla uppgifter som finns i den riktiga nätbanken.

Men tillvägagångssättet kan variera och ändra form.

– Men det blir mera sofistikerat och det gäller att hålla ögonen öppna, säger Mikael Appel som är kommunikationschef vid polisen i Österbotten.

Generellt sett har äldre varit mera utsatta för nätbedrägerier, men så verkar det inte vara längre. Någon specifik målgrupp för dessa typer av nätbedrägerier finns inte.

– Alla åldersgrupper drabbas, säger Appel.

Var uppmärksam och säker på var du loggar in

Vill man undvika liknande bedrägerier finns det några saker att hålla i minnet.

– Man ska inte klicka på länkar som skickas via textmeddelanden eller mejl. Man ska vara säker på var det är man loggar in, säger Appel.

Det finns också orsak att vara försiktig med vad man laddar ner för program. Till dessa hör bland annat de så kallade Microsoft-bedrägerierna, där en person via ett telefonsamtal utger sig för att vara från ett internationellt bolags tekniska stödfunktion.

Om det ändå går så illa att man misstänker att man blivit utsatt för ett nätbedrägeri är det första man ska göra att ta direkt kontakt med banken för att spärra åtkomsten. Det andra steget är en brottsanmälan till polisen.

I hela landet har polisen i år fått in över 360 brottsanmälningar som gäller bedrägerier i bankernas namn. Ungefär hälften av alla brott har skett under de tre senaste veckorna. Centralkriminalpolisen uppskattar att brottskadan uppgår till nästan fem miljoner euro.

Diskussion om artikeln