Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Centerpartiet i Sverige släpper kravet på fri hyressättning - hoppas på fortsatt stöd för regeringen Löfven

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 18:45.
Arkivbild: Annie Lööf
Bildtext Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger att partiet backar från förslaget om fri hyressättning i nyproduktion, den fråga som ledde till att en majoritet av riksdagen på måndagen röstade för misstroende för regeringen Löfven.

Lööf vill nu ha nya förhandlingar om Januariavtalet. Hon säger att Centerpartiet i utbyte mot att släppa den fria hyressättningen vill ha sänkt inkomstskatt för låg- och medelinkomsttagare och sänkt skatt på investeringssparkonton.

Lööf hoppas att Liberalerna kan komma tillbaka och att alla fyra partier som står bakom det kan enas om en budget för Sverige.

Statsminister Stefan Löfven välkomnar beskedet från Lööf. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar betecknar på Twitter beskedet som positivt.
Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson säger däremot att Liberalerna fortsättningsvis verkar för en liberal, borgerlig regering. Enligt Persson måste Centerpartiet bestämma om de vill ansluta sig till borgerligheten eller till vänstersidan.
Annie Lööf anser att Liberalerna borde begrunda hennes förslag. Enligt Lööf blir det förmodligen nyval i Sverige om liberalerna säger nej.

Januariavtalet undertecknades av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet de gröna och Liberalerna. Avsikten var att kunna utse Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till statsminister efter riksdagsvalet 2018.

Efter den historiska förlusten i måndagens omröstning meddelade Löfven att han nu har en vecka på sig att rädda regeringen. Han sa att han kommer att samtala med samarbetspartier under tiden.

De partier som röstade för misstroende för regeringen är Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna samt Vänsterpartiet som i och med förslaget om fri hyressättning inte längre gick med på att stöda regeringen.

Källor: SVT, Aftonbladet, SR
Artikeln uppdaterades klockan 18.44 med en kommentar från Liberalerna och med Annies Lööfs reaktion på kommentaren.

Diskussion om artikeln