Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

De som återvänt från Ryssland uppmanas ta coronatest

Från 2021
Tullin työntekijöitä Vaalimaan raja-asemalla Vaalimaalla Virolahdella.
Bildtext Gränstationen i Vaalimaa.
Bild: Antro Valo / Yle

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt uppmanar resenärer som återvänt från Ryssland att ta coronatest. Det borde göras inom 72 timmar från det att man återvänt till Finland.

Gränsövergångsstället i Vaalimaa täpptes till på tisdag kväll då finländska fotbollsturister återvände från EM-matchen i S:t Petersburg. För att lätta på trycket beslöt vårdsamkommunen Kymsote att släppa folk över gränsen utan att coronatesta dem.

Det finns enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt en reell risk att man smittas av viruset i Ryssland. 

Till dess att testresultatet blivit klart borde resenärerna undvika kontakter med andra människor.

Inom loppet av två dagar har man vid gränsstationen i Vaalimaa, bland personer bosatta inom sjukvårdsdistriktets område, påträffat 34 personer med positivt testresultat. Personerna har alltså smittats av coronaviruset.

Det är enligt sjukvårdsdistriktet oroväckande att epidemiläget i Ryssland förvärrats av den så kallade deltavarianten av coronaviruset.

I upp till hälften av fallen är smittan symptomfri. Därför är det viktigt att undvika sociala kontakter fram tills dess att testresultatet blivit klart, säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen vid sjukvårdsdistriktet.

Enligt Ruotsalainen finns det en risk för att smittan sprids under midsommarhelgen om människor inte vet att de är smittade.
Källor: Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, STT

Diskussion om artikeln