Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

John McAfee har hittats död i sin cell i Spanien

Från 2021
Uppdaterad 24.06.2021 00:29.
John McAfee hörs per videolänk under en utlämningsförhandling den 15 juni 2021 i Spanien.
Bildtext John McAfee riskerade upp till 30 års fängelse i USA. Bilden togs den 15 juni då han hördes under en utlämningsförhandling.
Bild: Chema Moya / EPA

John McAfee som blev känd bland annat som grundaren av antivirusprogrammet McAfee har hittats död i sin cell i Spanien, kort efter att en domstol beslutat att han kan utlämnas till USA där han misstänks för skattebrott.

McAfee, 75, hittades död i sin fängelsecell nära Barcelona. En talesman för fångvården i Katalonien säger att han uppenbarligen begått självmord. Enligt nyhetsbyrån Reuters hängde han sig själv.

Han greps på flygplatsen i Barcelona i oktober 2020 just då han skulle ta ett flyg till Istanbul i Turkiet.

Han beskylls för att ha struntat i att deklarera sina inkomster mellan åren 2014 och 2018, trots att han anses ha tjänat flera miljoner dollar i konsultuppdrag, via placeringar i kryptovalutor och genom att sälja rättigheterna till sin livshistoria.
Han åtalades också för ett bedrägerifall i New York.

En spansk domstol meddelade tidigare på onsdagen att den beslutat att McAfee ska utlämnas till USA.

McAfee skulle ha kunnat överklaga beslutet och det slutliga beslutet skulle ha fattats av den spanska regeringen.

Enligt USA:s utlämningsansökan uppgick McAfees inkomster under fyraårsperioden till mer än 10 miljoner euro.

McAfee sålde sitt mjukvaruföretag med samma namn i början av 1990-talet. Han bodde flera år i Belize i Centralamerika. Han flydde efter att polisen ville höra honom om mordet på en av hans grannar. Han hade en miljon följare på Twitter.

2019 sa McAfee att han inte betalat inkomstskatt i USA på åtta år av ideologiska orsaker. Han lämnade landet samma år för att undvika rättegång.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln