Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cristiano Ronaldo krossade Finlands dröm om åttondelsfinal – så här fortsätter EM efter den dramatiska sista omgången

Uppdaterad 24.06.2021 10:33.

Beställningen: en fransk seger med fyra måls marginal. Den drömmen krossades i praktiken direkt – men samtidigt höll Ungern på att fixa en jätteskräll i München.

Dödens grupp fick avrunda gruppspelsfasen i fotbolls-EM.

Efter en spansk överkörning och svensk seger tidigare på onsdagen hade den finländska fotbollspubliken börjat drömma igen. Nu skulle en fransk seger med minst fyra måls marginal sannolikt föra Finland till åttondelsfinal.

Den drömmen slocknade snabbt. Portugal fick en straff redan i den första halvleken då Hugo Lloris knockade Danilo i straffområdet då han skulle boxa undan ett inlägg – och Cristiano Ronaldo förvaltade läget kliniskt.

1–0 till Portugal innebar att Frankrike skulle vara tvunget att sätta fem bollar under resten av matchen. Det rådde inget tvivel om att ett liknande målfyrverkeri skulle vara önsketänkande.

Men, det fanns en bakdörr. En ungersk seger över Tyskland med tre måls marginal kunde också räcka, förutsatt att Frankrike skulle slå Portugal.

Och gissa vem som inledde målskyttet i VM-finalreprisen från 1954 i München?

Ungern nära jätteskräll

Adam Szalai gav ungrarna en fullständigt otippad 1–0-ledning bara elva minuter in i matchen.

Det efter en massa kontrovers om myndigheterna i München skulle få lysa upp arenan i regnbågens färger – och en planinvaderade som rusade in på plan med en regnbågsflagga under Ungerns nationalsång.

Tyskland kvitterade i matchens 66:e minut i form av Kai Havertz efter en ungersk målvaktstavla. Men nästa kalldusch kom bara minuten senare då Andras Schäfer styrde in 2–1 till Ungern.

Ungern nära att storskrälla mot Tyskland
Ungern nära att storskrälla mot Tyskland - Spela upp på Arenan

Men det blev inte någon revansch på VM-finalen för 67 år sedan. Tyskland kvitterade ännu en gång – den här gången i form av Leon Goretzka – och Tyskland fixade andraplatsen i gruppen.

För samtidigt hände det massor i Budapest, där publiken jublade stort alltid då Ungern nätade. Kylian Mbappé fixade fram en billig straff, som Karim Benzema förvaltade och kvitterade för Frankrike.

Benzema och Ronaldo nätar

Benzema var framme igen i början av den andra halvleken då han satte in 2–1 efter en otroligt snygg passning av Paul Pogba. Löpningen var lite väl tajmad – målet godkändes först efter en nitisk VAR-granskning.

Men Portugal kom igen, än en gång efter fuffens i det franska straffområdet. Den här gången var det Jules Kounde som gjorde sig skyldig till hands, och Cristiano Ronaldo var igen träffsäker från elva meter.

Se matchens höjdpunkter genom att klicka på artikelns huvudbild!

Slutresultatet stod 2–2 både i München och Budapest. Frankrike vann gruppen, närmast före Tyskland och Portugal.

Det innebär att åttondelsfinalerna ser ut så här:

26.6

Italien–Österrike (möter vinnaren från BEL–POR i kvartsfinal)

Wales–Danmark (möter vinnaren från NED–CZE)

27.6

Belgien–Portugal (möter vinnaren från ITA–AUT)

Nederländerna–Tjeckien (möter vinnaren från WAL–DEN)

28.6

Frankrike–Schweiz (möter vinnaren från CRO–ESP)

Kroatien–Spanien (möter vinnaren från FRA–SUI)

29.6

Sverige–Ukraina (möter vinnaren från ENG–GER)

England–Tyskland (möter vinnaren från SWE–UKR)

Yle sänder samtliga matcher med svenska kommentarer!

Artikelns rubrik och åttondelsfinalerna uppdaterade med motståndare i kvartsfinalerna klockan 10.33.