Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna diskuterar relationen till Turkiet och Ryssland – initiativ om ett toppmöte med Vladimir Putin delar åsikter

Från 2021
Uppdaterad 24.06.2021 08:20.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterar med Frankrikes president Emmanuel Macron vid toppmötet i Bryssel i maj, I förgrunden ser man Ungerns omstridda premiärminister Viktor Orban.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Toppmötet ser ut att bli det sista av sitt slag för Merkel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ledarna för de 27 EU-länderna möts i Bryssel i dag för ett två dagars toppmöte. På agendan finns bland annat vaccinfrågor, den ekonomiska återhämtningen samt migration. Ikväll ligger tyngdpunkten på EU:s komplicerade utrikesrelationer.

BRYSSEL Diskussionen om EU:s relation till Ryssland förutspås bli en av huvudpunkterna vid EU-ledarnas arbetsmiddag ikväll. Det är ingen hemlighet att det varit svårt för medlemsländerna att enas om en gemensam linje i fråga om Ryssland.

Nu höjs röster för att EU borde prata ihop sig för att bättre kunna svara mot utmaningen från ryskt håll. Inför mötet rapporterades om ett fransk-tyskt initiativ om att ordna ett toppmöte mellan EU och Rysslands president Vladimir Putin.

Toppmöten mellan EU och president Putin har inte ägt rum sedan annekteringen av Krim år 2014.

Initiativet utgår från behovet att upprätthålla dialogen med Ryssland, den frostiga relationen till trots.

Samtidigt väcker initiativet farhågor i länder i östra Centraleuropa som befarar att tätare kontakter kan leda till en normalisering av relationen.

Ytterligare EU-miljarder till Turkiet?

Turkiet är i likhet med Ryssland en viktig, men tidvis besvärlig granne till EU.

Under de senaste åren har relationen präglats av att Turkiet tagit emot flera miljoner flyktingar från Syrien. Människor som i annat fall hade sökt sig vidare till andra delar av Europa.

EU har stöttat flyktingmottagandet genom bidrag i miljardklassen. Samtidigt har Turkiet fått en hållhake på EU som president Recep Tayyip Erdoğan inte tvekat att utnyttja.

Det här märktes då Turkiet öppnade gränsen mot Grekland för flyktingar och migranter i fjol.

Vid toppmötet ligger ett nytt samarbetspaket på bordet som sträcker sig till 2024. En av de springande punkterna är om EU kan tillåta att stödpengarna kanaliseras via regeringen i Ankara, vilket Turkiet krävt.

Deltavarianten oroar - står vi inför nya restriktioner?

EU-ledarna får också en lägesuppdatering över hur vaccinationskampanjen framskrider på EU-nivå.

Glädjen över den tilltagande vaccinationstakten överskuggas av oron över den så kallade deltavarianten som fått coronakurvan att peka uppåt i Storbritannien.

– Vi måste hålla ett öga på varianterna och stoppa spridningen av dem på ett koordinerat sätt, skriver Europeiska rådets ordförande Charles Michel i sitt välkomstbrev till deltagarna.

Tidigare har det visat sig vara lättare sagt än gjort att koordinera insatserna på EU-nivå. Det handlar om en svår balansgång där riskerna för nya coronavirusutbrott måste vägas mot de negativa konsekvenserna av eventuella nya restriktioner och nedstängningar.

Inför mötet gick Beneluxländerna och de baltiska länderna ut med en principförklaring där man påminner om att den fria rörligheten av människor, tjänster och varor hör till EU:s grundläggande principer som endast kan begränsas av vägande skäl.

Det här gäller i synnerhet i Europas gränsregioner där den fira rörligheten är en förutsättning för att människor ska kunna leva och arbeta, konstaterar länderna.

Toppmötet avslutas på fredag då stats- och regeringscheferna kommer att fokusera på EU:s ekonomiska återhämtning samt hur eurosamarbetet borde utvecklas.