Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Britney Spears i rätten: “Jag vill ha mitt liv tillbaka”

Från 2021
Britney Spears.
Bildtext Britney Spears talade för första gången offentligt om förmyndarskapet på onsdagen lokal tid.
Bild: Wikimedia commons / Jen

I ett uttalande på över 20 minuter inför en domstol i Los Angeles vädjade den amerikanska popstjärnan Britney Spears till domaren, som övervakar arrangemanget, att förmyndarskapet över henne ska ta slut.

En känslosam Britney Spears kallade på onsdagen det 13 år långa förmyndarskapet, som har kontrollerat hennes liv, “dumt” och “kränkande” och sa att hon kände sig traumatiserad och arg och vill ha sitt liv tillbaka.

Spears gav sitt vittnesmål per telefon och det är hennes första offentliga uttalande om det domstolsgodkända arrangemanget. Senast Spears pratade direkt med domaren var i maj 2019, men då hölls förhöret inför stängda dörrar och hennes vittnesmål var konfidentiellt.

– Jag vill bara ha mitt liv tillbaka. Jag är inte här för att vara någons slav, sade Spears nu.

På sistone har Spears aktivt publicerat bland annat dansvideor på Instagram. I rätten påstod Spears att tidigare inlägg på hennes Instagramkonto var lögner.

– Jag har sagt att jag är glad och okej, men jag är traumatiserad. Jag är inte glad och jag kan inte sova, sa Spears till domaren, enligt CNN.

Britney Spearsin fanit pitelivät kylttejä ja pahvista Britneytä oikeustalon ulkopuolella.
Bildtext Hundratals demonstranter samlades under en #FREEBRITNEY-protest framför domstolshuset i Los Angeles där Britney Spears talade till domstolen.
Bild: Etienne Laurent / EPA

Uppger att hon tvingats använda preventivmedel

Enligt popstjärnan har förmyndarskapet orsakat mer skada än nytta för henne.

Spears uppger att hon vill gifta sig med sin pojkvän Sam Ashgari och skaffa barn med honom, men förmyndarskapet förhindrar henne från att göra det. 

Enligt Spears har hon inte tillåtits ta ut sin spiral.

Spears har varit omyndigförklarad sedan ett psykiskt sammanbrott 2008. Hennes pappa har fungerat som hennes förmyndare och han har också förvaltat hennes förmögenhet som uppskattas till 60 miljoner dollar.

Spears pappa och hans advokater har betonat att Spears skulle vara särskilt sårbar för människor som vill dra nytta av hennes pengar och anseende.

Spears själv sade att hennes familj utnyttjat henne och att de borde stämmas.

Domaren har inte ännu fattat något beslut i ärendet.

Källa: Reuters, CNN

Diskussion om artikeln