Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Katastrofläge inom hemvården i Raseborg – och fyra andra nyheter att ha koll på den här morgonen

En äldre man sitter på en säng. En hemvårdare plåstrar om ett sår på hans ben.
Bildtext Underbemanning i kombination med värmebölja ökar risken för misstag inom hemvården.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagen.

Katastrofläge inom hemvården i Raseborg

Trots otaliga försök att anställa vikarier till äldreservicen Vård i hemmet i Raseborg är personalbristen skriande.

I praktiken leder det här till att det kan fattas mellan fyra till sex personer på olika skift under en dag. Ibland har till och med antalet varit större och då har den egna personalen tvingats lappa på genom att jobba längre.

Tehys Yvonne Carlberg säger att staden gör allt man kan för att försöka åtgärda problemen. Man har fört rekryteringskampanjer, kontaktat alla tänkbara kandidater, hört sig för med läroinrättningar och fiskat på sociala medier.

Britney Spears talade för första gången offentligt om förmyndarskapet

I ett uttalande på över 20 minuter inför en domstol i Los Angeles vädjade den amerikanska popstjärnan Britney Spears till domaren, som övervakar arrangemanget, att förmyndarskapet över henne ska ta slut.

Spears kallade det 13 år långa förmyndarskapet, som har kontrollerat hennes liv, “dumt” och “kränkande” och sa att hon kände sig traumatiserad och arg och vill ha sitt liv tillbaka.

Spears har varit omyndigförklarad sedan ett psykiskt sammanbrott 2008. Domaren har inte ännu fattat något beslut i ärendet.

Britney Spearsin fanit pitelivät kylttejä ja pahvista Britneytä oikeustalon ulkopuolella.
Bildtext Hundratals demonstranter samlades under en #FREEBRITNEY-protest framför domstolshuset i Los Angeles där Britney Spears talade till domstolen.

EU-ledarna diskuterar relationen till Turkiet och Ryssland – initiativ om ett toppmöte med Vladimir Putin delar åsikter

Ledarna för de 27 EU-länderna möts i Bryssel i dag för ett två dagars toppmöte. På agendan finns bland annat vaccinfrågor, den ekonomiska återhämtningen samt migration. I kväll ligger tyngdpunkten på EU:s komplicerade utrikesrelationer.

Diskussionen om EU:s relation till Ryssland förutspås bli en av huvudpunkterna vid EU-ledarnas arbetsmiddag i kväll.

Inför mötet rapporterades om ett fransk-tyskt initiativ om att ordna ett toppmöte mellan EU och Rysslands president Vladimir Putin.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterar med Frankrikes president Emmanuel Macron vid toppmötet i Bryssel i maj, I förgrunden ser man Ungerns omstridda premiärminister Viktor Orban.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Toppmötet ser ut att bli det sista av sitt slag för Merkel.

Cristiano Ronaldo krossade Finlands dröm om åttondelsfinal

En fransk seger över Portugal med minst fyra måls marginal skulle sannolikt ha fört Finland till åttondelsfinal.

Den drömmen slocknade snabbt. Portugal fick en straff redan i den första halvleken då Hugo Lloris knockade Danilo i straffområdet då han skulle boxa undan ett inlägg – och Cristiano Ronaldo förvaltade läget kliniskt.

Slutresultatet stod 2–2 och Frankrike vann “dödens grupp”, närmast före Tyskland och Portugal.

Cristiano Ronaldo firar mål.
Bildtext Cristiano Ronaldo gjorde två mål mot Frankrike och leder för närvarande skytteligan med fem gjorda mål.

John McAfee har hittats död i sin cell i Spanien

John McAfee, som blev känd bland annat som grundaren av antivirusprogrammet McAfee, har hittats död i sin cell i Spanien – kort efter att en domstol beslutat att han kan utlämnas till USA, där han misstänks för skattebrott.

En talesman för fångvården i Katalonien säger att han uppenbarligen begått självmord. Enligt nyhetsbyrån Reuters hängde han sig själv.

Han greps på flygplatsen i Barcelona i oktober 2020 precis då han skulle ta ett flyg till Istanbul i Turkiet.

John McAfee hörs per videolänk under en utlämningsförhandling den 15 juni 2021 i Spanien.
Bildtext John McAfee riskerade upp till 30 års fängelse i USA. Bilden togs den 15 juni då han hördes under en utlämningsförhandling.

Väder

Torsdagen bjuder främst på uppehållsväder, men på eftermiddagen kan regnskurar förekomma lokalt. På dagen kan det i sydväst förekomma regnskurar med åska.

Det varma vädret fortsätter och dagens högsta temperatur är 22 till 27 grader.