Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Midsommarrusningen i trafiken väntas komma igång i dag – torsdagen blir livligast, förutspår Fintraffic

Från 2021
Kö vid färjfästet Pargas-Nagu i november.
Bildtext Fintraffic förutspår att det kommer bildas färjköer i Åbo skärgård.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Midsommartrafiken tar fart i slutet av veckan då många tar sig till stugor och ut i naturen. På flera vägsträckor är det mer trafik än under ett vanligt veckoslut.

Den värsta rusningen väntas vara på torsdag, men mer trafik än normalt förväntas även under fredag förmiddag och tidvis kan det fortfarande bli köbildning även då, skriver Trafikstyrningsbolaget Fintraffic i ett pressmeddelande.

Vanligtvis börjar trafikvolymerna öka vid middagstid och fortsätter stadigt fram till kvällen.

– Ännu klockan sju på kvällen kommer det säkert att finnas kö i de mest trafikerade områdena, säger Eero Sauramäki, chef vid trafikstyrningsbolaget Fintraffic, i Yle aamus sändning.

De största trafikmängderna förekommer på riksväg 9 mellan Tammerfors och Orivesi, på riksväg 5 mellan Lusi och S:t Michel och på riksväg 4 mellan Helsingfors och Lusi.

Fintraffic förutspår också att köer kan bildas till färjorna i Åbolands skärgård.

Returtrafiken väntas vara som livligast på midsommarsöndagen.

"Åk mot midsommar med en tålmodig, avslappnad inställning"

Polisen i Helsingfors gav redan på onsdag, via Twitter, instruktioner till dem som begav sig ut på vägen:

“Åk mot midsommar med en tålmodig, avslappnad inställning och reservera tid för resan. I en bilkö är det onödigt att försöka ta sig förbi, det ökar bara på ‘dragspelseffekten’ i kön. Tiden man vinner på en omkörning är oftast obefintlig.”

“Försiktighet bör iakttas då man packar bilen eftersom lösa föremål är farliga vid kraftig inbromsning eller vid en olycka. Packa och spänn fast tunga föremål på botten av bagageutrymmet, bind fast föremål på baksätet. Lämna hatthyllan tom.”

“Mata, förfriska och låt både barn och husdjur uträtta sina bestyr innan avfärd. Se till att barnen har säkerhetsbälte på eller använd bilbarnstol. Spänn fast husdjur med sele till bilfästen, spänn husdjursburar till bilfästen. Ta pauser”, skriver polisen i Helsingfors på Twitter.

Diskussion om artikeln