Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottet: Reserestriktionerna kan inte vara i kraft hela året

Från 2021
Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä
Bildtext Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).
Bild: Lehtikuva

Grundlagsutskottet ger grönt ljus för regeringens planer på att öppna upp gränserna för turism men samtidigt fortsätta med stränga krav på coronatester. Utskottet kräver ändå lindrigare krav för resenärer från länder med lågt incidenstal.

Finland kan fortsätta kräva dubbla coronatester av resenärer från andra EU-länder. 

Riksdagen kan enligt grundlagsutskottet nästa vecka godkänna regeringens så kallade inresemodell. Förändringarna i smittskyddslagen innebär att de som inte har fått en fullständig vaccinationsserie måste testa sig både i avreselandet och i Finland.

Lagförslaget ska öppna gränserna för turism, men har fått hård kritik från bland annat turistbranschen, näringslivet och facket eftersom Finland fortsättningsvis gör det svårare att resa hit än till många andra EU-länder. Även rättslärda har kritiserat begränsningarna av den fria rörligheten inom EU.

Grundlagsutskottet anser att riksdagen kan godkänna regeringens lagförslag, men kräver några ändringar.

– De tuffaste inskränkningarna i grundrättigheterna måste riktas till resenärer från sånana länder där incidenstalet är högt eller där man drabbats hårt av de farligare virusvarianterna, säger grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) till Yle.

I praktiken kräver grundlagsutskottet en förordning som listar så kallade gröna länder som man kan resa in från utan restriktioner.

Restriktionerna kan inte vara i kraft hela året

Ändringarna i smittskyddslagen ska träda i kraft så fort som möjligt och skulle enligt lagförslaget gälla fram till årsskiftet. 

– Vi är inte övertygade om att det är nödvändigt att restriktionerna ska vara i kraft så länge, säger Ojala-Niemelä.

Grundlagsutskottet anser att lagarna ska gälla till den 15 oktober.

Dessutom kräver grundlagsutskottet att kommunerna ska ersättas för de kostnader som testerna medför. Bland annat Helsingfors och Vanda har varit oroliga för stora kostnader vid hamnarna och vid Helsingfors-Vanda flygfält.

Diskussion om artikeln