Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjöräddningen höjer beredskapen till midsommar – ökad närvaro på Skärgårdshavet i juli

Från 2021
Uppdaterad 25.06.2021 07:41.
Sjöräddningssällskapets räddningskryssare Jenny Wihuri var tillfälligt stationerad vid Brännskär i Pargas, juli 2019.
Bildtext Sjöräddningsbåten Jenny Wihuri, med hemmahamn i Helsingfors, på ett veckolångt besök vid Brännskär i Pargas, i juli 2019.
Bild: Thomas von Boguslawski/Yle

De frivilliga sjöräddarna ser fram emot ytterligare en livlig och arbetsdryg sommarsäsong. Beredskapen höjs under midsommarhelgen och sjöräddarna besöker flera av Skärgårdshavets hamnar i juli.

– Vi är taggade till tusan, skrattar Markus Korpela, jourhavande befälhavare vid Esbo sjöräddare. Han kommer att tillbringa midsommaren på sjön med ett tiotal andra frivilliga.

Sammanlagt är närmare 130 räddningsbåtar och 1 000 frivilliga sjöräddare beredda att rycka ut för att hjälpa nödställda sjöfarare under midsommarhelgen.

Vapaaehtoinen meripelastaja Markus Korpela valmiina juhannukseen
Bildtext Befälhavare Markus Korpela vid Esbo sjöräddare.
Bild: Lotta Laakso / Yle

Sommaren 2020 var den mest arbetsamma någonsin för sjöräddarna, med över 2 100 uppdrag. Allt tyder på att årets säsong blir minst lika livlig.

Coronaepidemin begränsar fortfarande möjligheterna att resa utomlands och finländarna handlar båtar som aldrig förr. Tyvärr har coronaepidemin också försvårat rekryteringen av nya sjöräddare.

– Vi brukar årligen rekrytera 10-12 nya medlemmar i Esbo, men nu har det varit svårare, säger Markus Korpela.

Ökad närvaro på Skärgårdshavet

Också Sjöräddningssällskapets vd Jori Nordström hoppas på fler medlemmar, så att sällskapet kan fortsätta utveckla sin verksamhet.

Sjöräddningssällskapets räddningskryssare Jenny Wihuri var tillfälligt stationerad vid Brännskär i Pargas, juli 2019.
Bildtext Sjöräddningsbåten Jenny Wihuri besökte Brännskär i Pargas i juli 2019.
Bild: Thomas von Boguslawski/Yle

För tredje sommaren i följd kommer sjöräddningens båtar att vara tillfälligt stationerade i mindre hamnar på Skärgårdshavet, där båttrafiken är som livligast. Tanken är att snabbare kunna vara på plats då en olycka är framme.

Sjöräddningssällskapets räddningskryssare Jenny Wihuri var tillfälligt stationerad vid Brännskär i Pargas, juli 2019.
Bildtext Båttrafiken är livlig kring Brännskär och Gullkrona sommartid och sjöräddningen behövs regelbundet.
Bild: Thomas von Boguslawski/Yle

Sjöräddningssällskapets största båt, Jenny Wihuri med hemmahamn i Helsingfors, kommer att besöka flera olika hamnar söder om Nagu och Korpo i tre veckor från och med den 3 juli.

Kolla allt ombord innan du kastar loss

Sjöräddningen uppmanar alla båtägare att noggrant kontrollera att all utrustning ombord är i skick innan man styr ut på sjön. Enligt lagen ska varje vattenfarkost ha en befälhavare, som ansvarar för både farkostens och besättningens säkerhet.

Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström kolera-altaalla
Bildtext Sjöräddningssällskapets vd Jori Nordström.
Bild: Lotta Laakso / Yle

Elektroniska navigeringsintrument och GPS är numera standardutrustning också på mindre båtar, men om elektroniken slutar fungera måste man också kunna använda sig av traditionella navigeringshjälpmedel, kompass och sjökort.

Flytväst effektiv livförsäkring

Till sjöss gäller det att under alla omständigheter följa gällande sjötrafikregler, ta hänsyn till andra båtförare och hålla tillräcklig utkik. Alla ombord bör använda flytväst, även om den kanske känns svettig och obekväm i sommarhettan.

– Håll dig nykter och behåll flytvästen på, det räcker inte att du har den på bänken bredvid dig, påpekar Markus Korpela.

I en nödsituation till sjöss ska man antingen ringa nödnummer 112 eller sjöbevakningens larmnummer 0294 1000. Sjöräddningssällskapets egna bogserings- och reparationsservice Trossen nås på 0800 302 230 dygnet runt.

Diskussion om artikeln