Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nervös stämning när landslaget väntade in de sista resultaten – första mästerskapet gav blodad tand: ”Tog finländsk fotboll ett steg närmare täten”

Från 2021
Uppdaterad 24.06.2021 14:56.
Tim Sparv intervjuas.
Bildtext Tim Sparv lovar att fotbollsherrarna kommer tillbaka ännu starkare.
Bild: Lehtikuva

EM-äventyret är slut för den här gången. I dag lämnade landslaget basen i Repino, återvände till Finland och klev ur en månadslång EM-bubbla. Vi hade chanser att gå till slutspel och det grämer, säger Tim Sparv.

På onsdagskvällen fanns det en liten chans för Finland att knipa en plats i åttondelsfinalerna men då gällde det att flera resultat skulle gå landslagets väg. Till en början såg det bra ut men kvällsmatcherna gav inte önskat resultat och därmed tog EM slut för Finland.

– Visst var vi spända då de första matcherna gick enligt planerna, hoppet levde även om vi visste att det skulle bli svårt men inte omöjligt.

– Chanserna var små och vi var lite förberedda på att det skulle bli en hemresa. Vi är besvikna men samtidigt måste vi komma ihåg att vi hade allt i egna händer tidigare i turneringen, säger förbundskaptenen Markku Kanerva till Yle efter hemkomsten.

Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva.
Bild: Lehtikuva

Saldot i EM blev som bekant en seger mot Danmark och förluster mot Ryssland och Belgien. Under de senaste dagarna har spelarna fått uppleva ett hav av känslor.

– Jag är tacksam över att ha få delat den här upplevelsen med hela laget. Vi är ändå besvikna över att vara hemma nu, vi hade chanser att gå till slutspel och det grämer.

– Vi hoppades att Frankrike skulle göra några snabba mål men i ärlighetens namn så var matchen mot Ryssland vår stora chans. Där borde vi ha tagit en poäng eller tre, säger lagkaptenen Tim Sparv.

"En otrolig boost"

Även om det bara blev tre matcher den här gången så gav mästerskapet blodad tand.

– Vi tog finländsk fotboll ett steg närmare täten. Vi ville inte bara vara med utan också gå vidare, det gick inte den här gången men förhoppningsvis när vi är med nästa gång går vi också till slutspel, säger Joel Pohjanpalo.

För spelarna och landslagsledningen väntar nu en välförtjänt semester. I höst samlas landslaget igen då VM-kvalet fortsätter med matcher mot Kazakstan och Frankrike.

– Vi kommer nog att få en otrolig boost av det här mästerskapet. Vi har visat att vi klarar oss på den här nivån mot tuffa motståndare. Jag kommer att göra en djupare analys senare men vi fick mycket positivt ur det här mästerskapet, säger Markku Kanerva.

– Vi kommer tillbaka ännu starkare, kompar Tim Sparv.