Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kring 80 coronafall bland EM-turister som besökt Ryssland – nu försöker man nå de 800 personer som inte testades vid gränsen

Bilkö vid gränsstationen i Vaalimaa.
Bildtext Teststationen i Vaalimaa blev så stockad på tisdag kväll att 800 personer fick åka vidare utan att testa sig.

Största delen av de senaste dagarnas coronafall har konstaterats bland personer som besökt Ryssland under EM-mästerskapet i fotboll. Myndigheterna uppmanar nu alla resenärer att ta sitt andra coronatest.

Av de 72 coronafall som konstaterats i Kymmenedalen under två dagar är 65 troligtvis kopplade till fotbollsturister som korsat gränsen vid gränsstationen i Vaalimaa, bedömer infektionsöverläkare Risto Pietikäinen.

Ytterligare 14 fall har registrerats vid gränsövergången i Nuijamaa under tisdagen och onsdagen. 

Särskilt på tisdag kväll var trafiken vid gränsövergången i Vaalimaa livlig när tusentals EM-turister återvände till Finland. 

Eftersom det bara fanns två personer som utförde coronatest blev det trafikstockning. Till slut bestämde sig sjukvårdsdistriktet i Kymmenedalen att låta 800 personer ta sig över gränsen utan att testa sig

Försöker kontakta alla berörda kommuner

Enligt Pietikäinen utfördes sammanlagt 846 test vid gränsen i tisdags och 244 i onsdags. 

– I går hann vi testa alla. Nu är bekymret att skicka uppgifter till kommunerna om de knappt 800 personerna som kom över gränsen utan att testa sig, säger han till Yle Uutiset.

För tillfället finns uppgifterna endast på papperslappar. De måste endera överföras till elektronisk form eller så måste man kontakta varje enskild kommun per telefon.

Pietikäinen bedömer att man sannolikt kommer att se positiva coronaresultat också i dessa kommuner.

– Om det har funnits en smittad på bussen så är nog alla i bussen exponerade. 

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt meddelade på onsdagen att man registrerat 34 positiva coronaresultat bland invånare som i tisdags och onsdags testat sig i Vaalimaa. 

Somliga har struntat i frivillig karantän 

Inom Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt har man redan fått kännedom om fotbollsturister som inte hållit rekommendationerna om frivillig karantän.

– Personen har uppvisat ett negativt test vid gränsen. Sedan har hen gått på bar, åkt taxi och deltagit i publika evenemang innan hen fått ett positivt resultat i nästa test. Personen har hunnit utsätta många människor för exponering, uppger chefsöverläkare Marja-Liisa Mäntymaa till Yle Uutiset.

Myndigheterna påminner om att det är viktigt att ta ett andra coronatest 72 timmar efter att man återvänt till landet. Det är möjligt att vara smittad även om man fått ett negativt testresultat vid gränsövergången.

Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet uppgav under sitt coronainfo på torsdag förmiddag att andelen coronafall som härstammar från utlandet har ökat. Överlag har coronaläget i Finland ändå förbättrats de senaste veckorna.